17.500 de pacienţi cu hepatită C vor beneficia de terapia fără interferon, din ianuarie 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNAS a anunţat că a finalizat negocierile pentru noile contracte cost-volum-rezultat referitoare la tratamentul fără interferon. Asociaţiile de pacienţi cu hepatită apreciază că s-au îmbunătăţi criteriile de acces în program.

„Considerăm că, prin noile contracte pentru tratamentul fără interferon care va începe din ianuarie 2020, se face un pas important în ceea ce priveşte angajamentul de eliminare a hepatitelor până în 2030. Faptul că există o prevedere şi pentru tratarea copiilor şi adolescenţilor este extrem de important, creând premisele unei recuperări rapide, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte reintegrarea în comunitate şi cu efecte minime asupra sănătăţii“, a declarat Marinela Debu, preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Din păcate, mai spune aceasta, şi de data aceasta a existat o pauză de patru luni între cele două contracte timp în care pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C au fost încurajaţi să nu-şi piardă speranţa şi să fie pregătiţi pentru momentul reluării programului.

APAH-RO îi îndeamnă ca, după reluarea contractului, să meargă la medicul specialist şi să-şi pregătească sau să-şi finalizeze documentele necesare pentru a beneficia de tratament cât mai rapid.

Potrivit CNAS, de noile contracte vor beneficia 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensată, pentru genotipul 1b (cel mai întâlnit în România), dar şi pentru genotipurile 1a şi 4, care înregistrează o incidenţă mai scăzută în ţara noastră. Noutatea constă în introducerea tratamentului fără interferon pentru 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

Mai mult, CNAS a anunţat şi finalizarea negocieriilor unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru 300 de pacienţi adulţi cu hepatita C (toate stadiile de fibroză şi ciroză compensată) care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior. Sperăm ca şi în cazul acestor să înceapă tratamentul cât mai rapid.

„Dorim să facem un apel special către medicii de familie să trimită spre testare şi depistare cât mai multe dintre persoanele aflate pe listele lor, cu accent pe cei care au fost supuşi factorilor de risc,” a mai spus Marinela Debu.

APAH-RO a participat la sfârşitul săptămânii trecute la o conferinţă a medicilor de familie unde s-a discutat despre relaţia medic de familie-pacient-specialist gastroenterolog/infecţionist şi cum poate contribui acesta la depistarea infecţiei cu virus B sau virus C în cazul persoanelor asigurate. Rămâne în continuare problema pacienţilor neasiguraţi, în rândul cărora incidenţa este şi mai mare, pentru care trebuie identificate măsuri speciale cât mai urgent. În cazul acestora, trebuie asigurat tratamentul pentru a opri răspândirea infecţiilor cu virusurile hepatitice în mediile defavorizate

În ceea ce priveşte amplasamentele în care va fi asigurat tratamentul fără interferon, CNAS a precizat că adulţii vor fi trataţi de medici din specialităţile gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 16 judeţe, precum şi cu CAS AOPSNAJ. Începând cu acest contract sunt incluse şi judeţele Suceava, Vâlcea şi Arad, iar copiii vor fi trataţi de medicii cu specialităţile gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 10 judeţe (Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi din Municipiul Bucureşti, precum şi cu CAS AOPSNAJ.


 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite