Secretar de stat din Ministerul Sănătăţii: „Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea“

Secretar de stat din Ministerul Sănătăţii: „Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea“

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că administrarea de medicamente antivirale pentru tratarea COVID-19 se poate face fie în spital, fie acasă, însă doar la recomandarea medicului. „Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile”, afirmă reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

Cât de eficiente sunt noile pastile anti-COVID. Cât costă şi cum se administrează tratamentul | coronavirus

Cât de eficiente sunt noile pastile anti-COVID. Cât costă şi cum se administrează tratamentul

Zeci de milioane de pastile anti-COVID urmează a fi produse în următoarele luni de către compania Pfizer şi grupul farmaceutic american Merck, iar state precum SUA, Marea Britanie sau Germania au început deja să comande primele tranşe de pilule, după ce utilizarea acestora a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Agenţia americană pentru Medicamente şi Alimente (FDA).

Eficienţa vaccinării cu un „booster“ Pfizer-BioNTech după o vaccinare completă cu acelaşi vaccin scade la 45% după zece săptămâni | coronavirus

Eficienţa vaccinării cu un „booster“ Pfizer-BioNTech după o vaccinare completă cu acelaşi vaccin scade la 45% după zece săptămâni

Varianta omicron a noului coronavirus pune la încercare eficienţa vaccinurilor anticovid, relevă mai multe studii realizate în Africa de Sud şi Regatul Unit, unde agenţia sanitară britanică (Health Security Agency, UKHSA) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o analiză care se doreşte prudentă, că eficienţa vaccinării cu o a treia doză (”booster”) anticovid Pfizer-Biontech scade la aproape zece săptămâni după administarare.

De ce este crucială psihoterapia clinică în tratarea bolnavilor de cancer. Interviu cu psihologul Mihai Copăceanu

De ce este crucială psihoterapia clinică în tratarea bolnavilor de cancer. Interviu cu psihologul Mihai Copăceanu

Într-un interviu acordat „Adevărul“, psihologul Mihai Copăceanu a explicat că în cazul pacienţilor oncologici psihoterapia are o importanţă crucială, mai ales că în mentalul românilor diagnosticul de cancer este asociat în mod direct cu moartea. Din păcate, nu toate clinicile au în schema de angajaţi astfel de specialişti şi un procent important din aceşti pacienţi nu au parte de astfel de servicii vitale.

Nebun, alienat, dement, smintit, zălud, ţicnit, zăpăcit, bezmetic, capiu, căpiat, zărghit, rătăcit, uşchit, bolând, tulburat, deliu, candriu, sonat, strecheat, săltat, şui, scrântit, smucit, ţăcănit, dezaxat, într-o ureche, sărit de pe fix; bolnav mintal; care are tulburări psihice grave; care şi-a pierdut minţile; cu mintea rătăcită; psihopat; turbat, furios, aprins, apucat, descreierat, violent, fără control; a nu avea toate ţiglele pe casă;

acum 3 luni · comentarii (10)

După cum se vede în imaginea de mai sus, inserată în Newsweek, cu 72 de ore în urmă, cazurile de coronavirus scad în Statele Unite ale Americii, în timp ce europenii se confruntă cu al treilea val de infectări. Pentru a înţelege situaţia spre care ne îndreptăm am optat pentru un dialog punctual, cu un epidemiolog cu o vastă experienţă internaţională.

acum 10 luni · comentarii (11)

Dacă ar fi să folosesc un termen binecunoscut în rândul specialiştilor români în domeniul protecţie şi securităţii datelor cu caracter personal, aş spune că o noua "bazaconie" (termen folosit de fostul premier) a fost lansată de autorităţile care au modificat pe ultima sută de metri, înainte de redeschiderea şcolilor în 8 februarie, procedura privind testarea anti COVID-19 a elevilor.

acum 11 luni · comentarii (3)

După atâta timp, după tone de articole, mii şi mii de ore de producţii radio-tv, a venit şi momentul la care s-a sperat atât de mult, adică autorizarea oficială dată de americani pentru folosirea în regim de urgenţă a vaccinului ant Covid 19, cel produs de Pfitzer-BionNtech.

acum 1 an · comentarii (38)

După ce am observat, la nivelul acţiunilor publice, că NATO a acţionat eficient în sprijinul celor calificaţi să combată coronavirusul, iar UE a picat iniţial examenul solidarităţii, a sosit momentul să trecem de la unele iluzii perindate pe micul ecran, cu decizii controversate de combatere a pandemiei, la politica... personală, pentru că trăim într-o societate unde dreptul la propria identitate şi conduită responsabilă trebuie susţinut adecvat.

acum 2 ani · comentarii (8)

Problema cu crizele nu este atât că nu pot fi prevenite, cât mai degrabă că preferăm de cele mai multe ori să ignorăm avertismentele experţilor. Acesta a fost şi cazul pandemiei de coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a semnalat cu ani în urmă iminenţa izbucnirii unei pandemii. Guvernele din întreaga lume au ignorat aceste avertismente, iar criza a fost accentuată de lipsa de pregătire a sistemului medical.

acum 2 ani · comentarii (4)

Nu sunt veşti deloc bune pentru cei din grupurile minoritare. Pe timpuri de criză, precum cele de astăzi, accesul la serviciile de sănătate se înrăutăţeşte major. Opiniile negative ale personalului medical despre romi şi persoanele LGBT sunt comparabile cu cele ale populaţiei generale (România deţinând constant câteva din recordurile nefericite în rândul ţărilor membre ale UE) şi riscă să fie transferate în exercitarea actului medical.

acum 2 ani · comentarii (18)

Autopsia medico-legală este reglementată în România în articolul 185 din Codul de procedură penală. Producerea, în ţara noastră, a primelor decese cauzate de coronavirus, impune adaptarea legislaţiei care reglementează autopsia la noile realităţi.

acum 2 ani · comentarii (3)

România ocupă locul 60 din 195 de ţări ale lumii, în Indexul Global al Siguranţei Medicale, care sintetizează capacitatea statelor de a face faţă epidemiilor şi pandemiilor. Punctajul ţării noastre, obţinut pe baza a 34 de indicatori, este de 45,8 din 100 de puncte posibile - peste media globală de 40,2. Acest scor plasează România în categoria ţărilor pregătite pentru a răspunde unei provocări sanitare grave.

acum 2 ani · comentarii (2)

S-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de marţi, 4 ianuarie, când îşi propusese, ca de obicei, să vină la Academia Oamenilor de Ştiinţă, al cărei preşedinte de onoare fondator era, Prof. univ. Dr. H.C. chirurg cardiovascular VASILE CÂNDEA, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, secretar general internaţional al Uniunii Medicale Balcanice, multiplu doctor ”Honoris Causa”,

acum 2 ani · comentarii (0)

Sume importante de bani intră lunar, în buzunarele statului, care în loc să garanteze serviciile medicale asiguraţilor din sistemul de sănătate ce-şi plătesc onest, cotizaţia, îi mai taxează de ”N” ori prin costurile analizelor plătite. Evident, nimeni nu-i despăgubeşte pe bolnavi pentru cheltuielile suplimentare pe care sunt obligaţi să le facă. În mod normal, fiecare asigurat ar trebui despăgubit pentru costurile analizelor plătite.

acum 2 ani · comentarii (4)

Deşi sănătatea consumă 16% din totalitatea banilor publici (!) iar măsurile luate în acest domeniu ne vizează direct pe fiecare dintre noi, puţini sunt cei interesaţi de persoanele care conduc acest domeniu şi de modul în care urmează a-şi exercita funcţia. Motivul este probabil lipsa de cunoştinţe tehnice, a populaţiei în general şi a clasei politice în particular, privind modul de funcţionare a acestui domeniu.

acum 2 ani · comentarii (8)

Nu este uşor să vorbeşti despre cancer. Cu atât mai mult, nu este uşor să aduci acest subiect pe scenă. Iar când este vorba despre cancerul la sân situaţia se complică. Situaţia devine tragică atunci când încercarea are loc într-o ţară în care lipsa educaţiei solide şi-a lăsat amprenta gravă asupra felului în care se gândeşte şi se lucrează. Situaţia este traumatică când dialogul social îl ignoră pe cel medical şi vice versa.

acum 2 ani · comentarii (3)
Modifică Setările