O nouă tulpină periculoasă de virus gripal aviar, identificată în Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
300.000 de raţe au murit în Indonezia din cauza infecţiei cu o nouă tulpină de virus aviar FOTO: Adevărul
300.000 de raţe au murit în Indonezia din cauza infecţiei cu o nouă tulpină de virus aviar FOTO: Adevărul

În ultimele săptămâni, în Indonezia au murit sute de mii de raţe din cauza infecţiei cu o nouă tulpină de virus aviar, mult mai virulentă şi mai periculoasă, au declarat autorităţile guvernamentale indoneziene, citate de AFP.


Tulpina virală care a ucis raţele indoneziene nu mai fusese identificată până acum în Indonezia, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că este vorba despre o mutaţie a virusului aviar cunoscut, H5N1. „Este vorba despre un subtip de virus H5N1 înalt patogen, din încrengătura 2.3. Subtipurile identificate până acum erau din încrengătura 2.1“, a precizat cercetătorul Syukur Iwantoro, într-o scrisoare către autorităţile indoneziene şi către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

300.000 de raţe au murit în ultimele săptămâni în mai multe zone ale insulei Java. Indonezia a înregistrat în trecut cele mai multe decese prin gripă aviară. Potrivit celui mai nou bilanţ realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, boala a ucis 157 de persoane din 2003, dintre care 9 în 2011, dintr-un total de 357 în întreaga lume. Indonezia este considerată, de altfel, un mediu propice pentru răspândirea gripei aviare, fiindcă acolo multe persoane trăiesc încă în contact constant cu păsările neimunizate.

În mod normal, virusul H5N1 se transmite de la păsări la om doar în anumite condiţii. „În forma lui de până acum, acest virus se transmite greu de la pasăre la om. Există aşa-numita barieră de specie, care nu este nimic altceva decât lipsa unor receptori celulari. Virusurile H5N1 sau aviare nu întâlnesc receptori la oameni. Ca să se poată produce o infecţie, trebuie ca organismul respectiv să aibă receptori de care virusul să se poată lega. De aceea nu trece virusul aviar la om foarte uşor. Cel puţin nu la toţi oamenii, căci pe unii îi poate îmbolnăvi mai uşor. Explicaţia este că în evoluţia vieţii umane, există restanţa unor receptori de pasăre“, spunea medicul microbiolog Viorel Alexandrescu, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.

Deşi se transmite mai greu la om, doar în cazul unui contact constant cu păsările bolnave, gripa aviară are mortalitate mai mare chiar şi decât gripa porcină. În jur de 50% din cazurile infectate decedează.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite