Ziua Sănătăţii Mintale: Un român din 20 a avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică. Vizita la psihiatru continuă să aibă conotaţii negative

Ziua Sănătăţii Mintale: Un român din 20 a avut prescripţii pentru o boală
psihică sau neurologică. Vizita la psihiatru continuă să aibă conotaţii negative

depresia afectează 300 de milioane de persoane în întreaga lume

Potrivit unui comunicat al CNAS, din 9,1 milioane de asiguraţi în sistemul public de sănătate, circa 440.000 au avut, anul trecut, prescripţii pentru boli psihice şi neurologice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate în România, potrivit studiilor sociologice, se arată într-un comunicat al CNAS cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale. Aceasta deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ.

Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

Printre cele 14 programe naţionale de sănătate curative derulate de CNAS se numără şi cele care ţintesc sănătatea mintală şi anumite boli neurologice, dar şi alte afecţiuni care, netratate, pot avea consecinţe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat, potrivit aceleiaşi surse.

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale  - 10 octombrie - este dedicată educaţiei, la nivel global, în privinţa tulburărilor psihice şi de comportament, precum şi combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecţiuni mintale.

Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.

 

citeste totul despre: