Un implant cerebral a declanşat pasiunea pentru muzica lui Johnny Cash

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implanturile cerebrale au avut un efect neaşteptat şi interesant asupra unui olandez de 60 de ani: el şi-a dezvoltat o pasiune bruscă şi puternică pentru melodiile lui Johnny Cash, cântăreţul american de muzică country.

Un studiu de caz publicat în jurnalul „Noi Frontiere în Neuroştiinţa Comportamentală“ descrie cum „Domnul B“, un bărbat căsătorit care suferea de o formă severă a tulburării obsesiv-compulsive, a început să simtă nevoia de a asculta melodiile cântăreţului american de muzică country Johnny Cash în timp ce primea tratamentul denumit „stimulare cerebrală în profunzime“, notează „The Guardian“.

Stimularea cerebrală în profunzime a declanşat dragostea pentru Johnny Cash

Stimularea cerebrală în profunzime este o procedură prin care se implantează electrozi într-o zonă specifică din creier. Atunci când aceşti electrozi sunt conectaţi la o baterie externă, ei trimit pulsuri-semnal care funcţionează ca un fel de „pacemaker“ cardiac, reglând însă activitatea cerebrală în zona cu probleme.

Medicii de la Universitatea din Amsterdam, Olanda, au implantat Domnului B acest dispozitiv în zona „nucleus accumbens“, parte a creierului care procesează recompensa şi comportamentul plăcut şi care, atunci când nu funcţionează corect, poate cauza tulburări compulsive sau dependenţe.

În doar şase săptămâni, medicii şi-au dat seama că intervenţia chirurgicală a avut succes, iar Domnul B a raportat o scădere importantă în comportamentul anxios şi compulsiv pe care îl demonstra înaintea implantării. Autorii studiului de caz au notat că pacientul începuse să se autodenumească „Domnul B II“, deoarece se considera o versiune nouă şi îmbunătăţită a personalităţii sale.

În decursul următoarelor şase luni de la implant, a început să iasă la suprafaţă un efect advers neaşteptat, susţin specialiştii în raportul lor. Totul s-a declanşat în momentul în care Domnul B a auzit la radio melodia „Ring of Fire“ a lui Johnny Cash. „Din acel moment, Domnul B a început să asculte doar Johnny Cash, şi chiar a cumpărat toate albumele şi DVD-urile disponibile cu acest cântăreţ“, scriu medicii în raport.

Atunci când asculta melodiile preferate, Domnul B se simţea ca un erou într-un film şi, deşi a ascultat aproape exclusiv şi încontinuu melodiile cântăreţului de muzică country, muzica nu l-a scos din minţi, completează raportul.

Melodiile preferate ale domnului B erau „Folsom Prison Blues“, „Ring of Fire“ şi „Sunday Morning Coming Down“.

Pasiune descoperită datorită implanturilor

Totuşi, atunci când bateriile implanturilor s-au consumat, gustul muzical al domnului B s-a reîntors la tot ce îndrăgea înainte de operaţie: câţiva cântăreţi olandezi şi formaţia „Rolling Stones“.

Stimularea cerebrală profundă se foloseşte destul de des pentru a trata boala Parkinson încă de la mijlocul anilor '90 şi a fost folosită prima dată pentru pacienţii cu sindrom obsesiv compulsiv sever de către medicii belgieni în 1998. Se estimează că 100.000 de pacienţi din toată lumea au un asemenea implant.

Domnul B a avut dintotdeauna potenţialul de a deveni un fan al lui Johnny Cash, dar această înclinaţie putea ieşi la iveală doar când tulburările sale de comportament au fost suprimate“, este de părere dr. Ali Dezai, un neurochirurg care realizează mereu asemenea operaţii de introducere a implanturilor pentru stimulare cerebrală profundă în cadrul programului de neuroştiinţe de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.

„Dacă înainte, anxietatea sa nu-l lăsa să se conecteze cu muzica, după implant muzica a devenit o recompensă pentru el. Creierul său nu funcţiona normal înainte. Nu ştiu de ce a demonstrat o predilecţie pentru Johnny Cash, poate muzica aceea are un anumit ritm“, adaugă specialistul american.


Citeşte şi:

Visul lucid ar putea fi indus prin stimularea electrică a creierului, afirmă un studiu american

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit recent că utilizarea unor curenţi electrici de intensitate redusă la nivelul scalpului pot oferi unei persoane posibilitatea să-şi controleze visele, informează „The Guardian”.

Terapia magnetică, o nouă soluţie împotriva migrenelor

Un dispozitiv care emite un puls magnetic poate fi folosit pentru a trata anumite tipuri de migrenă, spun cercetătorii britanici. Stimularea Magnetică Transcraniană se poate dovedi utilă, mai ales asupra pacienţilor asupra cărora nu funcţionează tratamentele tradiţionale.

Să învăţăm să citim mintea „morţilor“: oameni consideraţi „legume“ pot fi treziţi la viaţă

Mii de oameni sunt „prizonierii“ unei stări vegetative, prinşi între viaţă şi moarte. Acum există însă speranţă şi pentru ei: oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că aceştia pot fi „eliberaţi“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite