Un Crăciun tradiţional sau un Crăciun fericit?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile de iarnă sunt în mod tradiţional o perioadă în care familia se adună pentru a sărbători Crăciunul şi pentru a fi împreună.

Pentru mulţi dintre noi Crăciunul se petrece diferit decât în acest mod tradiţional, ca urmare a despărţirilor în cuplu şi a naşterii unor cupluri noi. 1 din 3 persoane care se despart se recăsătoresc, iar 1 din 4 familii nou înfiinţate reprezintă a doua familie pentru copiii şi adulţii din ea.

Deşi unele dintre familiile recompuse se îmbină cu mai multă uşurinţă decât altele, Crăciunul este deseori un moment de stres şi tensiune pentru membrii ei:

•    Pentru copii poate fi dureros să îşi aducă aminte că visul lor de a îi aduce pe mama şi tata din nou împreună, este doar un vis;

•    Pentru părintele singur, în special dăcă acesta a fost părăsit pentru o altă relaţie, Crăciunul poate aduce o tristeţe şi o singurătate adâncă;

•    Pentru cei dintre noi care au construit un nou cuplu, şi a căror copii sunt în grija fostului partener, sărbătorile de iarnă pot renaşte sentimente de vină;

•    Alte dificultăţi apar din faptul că acum, copiii aparţin a două familii cu nevoi, dorinţe şi planuri care pot fi mutual exclusive.

În mod natural, nu este simplu să răspunzi în acelaşi timp dorinţelor venite din partea a două cupluri de părinţi, a copiilor născuţi în cupluri diferite, a patru cupluri de bunici şi a altor rude din familia extinsă. Nu există un plan de Crăciun care să poată mulţimi atâta lume în acelaşi timp.

Foarte mulţi părinţi singuri şi foarte mulţi părinţi din familia recompusă observă că rutinele şi tradiţiile obişnuite de Crăciun sunt foarte greu de urmat sau nu mai potrivesc nevoile modului în care familia este alcătuită în prezent. Noile circumstanţe cer o nouă aborbare a Sărbătorilor de iarnă, care vor crea în mod diferit, dar egal, spiritul Crăciunului pentru familile recompuse.

Situaţii complexe şi particularităţi individuale necesită metode diferite de rezolvare, însă există câteva principii care ne pot ajuta să avem un Crăciun frumos în ciuda provocărilor:

1. Fii flexibil şi creativ. Flexibilitatea ne ajută să armonizăm lucrurile atunci când planurile se schimbă sau când apare neprevăzutul care interferează cu visul nostru despre un Crăciun „perfect“.

•    Crăciunul „perfect“ trebuie redefinit: de exemplu, oferirea cadourilor în seara de Ajun poate fi modul în care am făcut lucrurile întotdeauna, dar acum este nevoie de flexibilitate; în familia recompusă putem crea tradiţii noi, putem oferi cadourile în dimineaţa de Crăciun, astfel încât toată lumea să poată fi acolo, putem celebra ziua naşterii Mântuitorului şi putem trăi sentimentul de „împreună“ în oricare din zilele din jurul Crăciunului, nu neapărat în Ajunul Crăciunului sau în ziua de Crăciun.

2. Fii matur. Maturitatea ne permite să ghidăm planurile de Crăciun mai degrabă spre nevoile copiilor partenerului nostru şi nu spre nevoile noastre. Maturitatea ne ajută să facem lucrurile şi altfel, nu doar în felul nostru şi să îi încurajăm pe copii să se implice în planurile de Crăciun.

•    Familiile recompuse se luptă cu sentimentul de insecuritate. Copiii care au pierdut familia originală prin divorţ sau prin moartea unui părinte sunt nesiguri că noua familie va rezista. Părinţii de-ai doilea se simt folosiţi sau neapreciaţi, iar părinţii copiiilor se simt prinşi la mijloc. Cuplul din familia recompusă poate atenua sentimentul de insecuritate demonstrând că relaţia lor este sănătoasă şi puternică.

•    Copiii trebuie să primească cadouri egale indiferent dacă stau cu părinţii tot timpul sau dacă doar vin ocazional în vizită.

•    Asiguraţi-vă copiii că pot petrece timp cu cealaltă familie a lor de asemenea, chiar dacă o să vă fie dor de ei între timp. Să le oferim copiiilor libertatea de a-şi iubi ambele familii este cel mai mare cadou pe care îl putem face.

3. Limitează ce este de făcut. Copiii şi părinţii care au prea multe de făcut pot fi tensionaţi, stresaţi, iritaţi de Crăciun.

•    Planificaţi-vă în avans calendarul şi limitaţi activităţile la cele mai importante, precum vizitarea familiei extinse, timp în familia recompusă, timp pentru voi ca şi cuplu. Nu vă luaţi angajamente nerealiste faţă de alte persoane sau alte activităţi.

•    Copiii vin şi pleacă ‒ planificaţi acest fapt, iar dacă acest lucru presupune o deplasare în altă localitate planificaţi durata perioadei de deplasare, astfel încât să nu fiţi în criză de timp.
 
4. Acceptă-ţi sentimentele. Este perfect normal, permis şi de aşteptat să simţi furie, gelozie, invidie şi chiar ură. Eşti doar un om. Nu te judeca pentru că ai aceste sentimente, lasă-le să treacă şi nu acţiona conform lor.

•    Nu putem controla acţiunile sau răspunsurile altei persoane, dar le putem controla pe ale noastre. Între fiecare stimul şi fiecare răspuns există un timp. Acesta ne dă o putere fantastică. Puterea de a schimba lucrurile aşa cum dorim noi, prin reacţia noastră.

•    Părinţii de-al doilea se simt deseori geloşi, deoarece copiii cer un timp şi o atenţie care trebuie luată din timpul pentru cuplu. Aceasta este o adaptare uriaşă şi dificilă pentru părintele de-al doilea, iar aceste sentimente trebuie trăite şi nu trebuie acţionat conform lor pentru ca noua familie să dăinuiască.

5. Uită de „un nou început“. Uneori poate fi foarte tentant să încercăm să uităm trecutul, dar această atitudine poate dăuna mult familiei recompuse. Pentru adulţi acest comportament poate oferi o stare de linişte, dar pentru copiii născuţi din acea uniune poate fi devastator. Ei sunt conştienţi că sunt născuţi din unirea a doi părinţi, iar dacă aceasta a fost o greşeală, este ca şi cum jumătate din ei ar fi o greşeală.

6. Începe amintiri noi. Anul acesta poate fi greu pentru că este un nou început, dar acest an poate fi o investiţie minunată pentru viitor.

•    Putem cumpăra un nou album de fotografii, putem lua un Polaroid sau o cameră cu care toată lumea să facă fotografii, putem face filmuleţe. Înainte ca sărbătorile să se fi sfârşit putem să le privim şi să vedem cum arată noile tradiţii ale familiei nou recompuse.

7. Fiţi împreună unul pentru celălalt. Fiecare dintre noi are nevoie de grijă şi de suport în această perioadă încărcată şi dificilă. Găsiţi un loc unde puteţi fi singuri şi în linişte timp de câteva momente în fiecare zi. Oferiţi-vă suport, încurajare şi apreciere pentru efortul pe care fiecare îl face în această perioadă.

Este decizia noastră dacă ţinem fericirea Crăciunului dependentă doar de tradiţii sau ritualuri sau dacă decidem că Fericirea Crăciunului nu se leagă de aceste lucruri externe.

Dacă sărbătorim Crăciunul în spiritul acceptării, al iertării şi al dragostei, cu toţii vom simţi semnificaţia adevărată a Crăciunului şi vom avea amintiri nepreţuite în familia noastră aşa cum este ea recompusă.

Crăciun fericit tuturor!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite