Tristeţea ne împiedică să vedem culorile albastru şi galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele expresiei „vezi viaţa în roz” sau „vezi totul în negru” se află o doză de adevăr. Cert este că sentimentul de tristeţe ne împiedică să percepem culorile albastru şi galben. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în ediţia din august a revistei Psychological Science.

Cu cât o persoană este mai tristă, cu atât percepţia culorilor este mai afectată. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Universitatea Rochester (SUA) au recrutat 127 de voluntari pe care i-au împărţit în două grupuri: unii au vizionat un film trist, iar ceilalţi, o comedie care i-a făcut să râdă şi să se distreze pe tot parcursul vizionării. După ce au completat un chestionar privind emoţiile resimţite, fiecare persoană a trebuit să analizeze o serie de planşe cu diverse culori. Rezultatul: persoanele care au experimentat sentimente de tristeţe au avut cele mai multe dificultăţi în perceperea unor culori, în special cele din gama albastru şi galben, comparativ cu participanţii veseli. În schimb, nici unul dintre participanţi nu a avut probleme în a distinge roşul şi verdele.

Aceste rezultate nu au nici o legătură cu diferenţele de efort, de atenţie sau de implicare a participanţilor pentru a îndeplini această misiune, precizează cercetătorii. „Studiul nostru sugerează că doar tristeţea este responsabilă de diferenţele în percepţia culorilor”, spun autorii studiului.

„Starea de spirit şi emoţiile pot afecta modul în care vedem lumea din jurul nostru”, subliniază Christopher Thorstenson de la Universitatea din Rochester, co-autor al studiului. 

„Hormonul fericirii”, implicat în percepţia culorilor

Cercetătorii susţin că alterarea percepţiei nuanţelor de albastru şi galben este legată de secreţia unui neurotransmiţător, dopamina. Supranumită „hormonul fericirii”, dopamina este secretată într-o cantitate mai mică în cazul persoanelor triste sau care suferă de depresie. Dar dopamina joacă un rol şi la nivelul retinei modificând percepţia culorilor, susţin cercetătorii. În viitor, testele psihologice pentru depistarea depresiei vor fi asociate cu teste de percepţie a culorilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite