Trei savanţi britanici au câştigat un premiu de 1 milion de euro pentru decoperirea unor „mici diavoli“ din creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei savanţi în ştiinţe neuronale au câştigat ieri cel mai valoros premiu din domeniul studiilor pe creier, în valoare de 1 milion de euro, pentru cercetări asupra mecanismelor cerebrale de recompensare. Acest sistem joacă un rol vital pentru supravieţuirea oamenilor şi a animalelor, dar şi în cazul unor maladii precum dependenţa şi obezitatea, potrivit Reuters.

Cei trei savanţi - Peter Dayan, Ray Dolan şi Wolfram Schultz - lucrează în Marea Britanie şi s-au declarat surprinşi, dar şi încântaţi, după ce au aflat că au câştigat Brain Prize, un premiu pe care îl consideră o recunoaştere a curiozităţii lor, care i-a determinat să încerce să afle tot mai multe lucruri despre modul în care funcţionează creierul uman.

Studiile lor, întinse pe durata a aproape 30 de ani, au descoperit că neuronii producători de dopamină se află în centrul sistemului cerebral de recompensare, influenţând comportamentul uman în toate domeniile, de la luarea unor decizii, asumarea unor riscuri şi plăcerea jocurilor de noroc şi până la dependenţa de droguri şi schizofrenie.

”Acesta este procesul biologic care ne face să ne dorim să cumpărăm o maşină mai mare sau o casă sau să fim promovaţi la locul de muncă”, a spus Wolfram Schultz, un profesor de neuroştiinţe, născut în Germania, care predă în prezent la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Potrivit spuselor sale, neuronii producători de dopamină sunt ”ca nişte mici diavoli în creierul nostru, care ne conduc spre obţinerea altor recompense”.

Peter Dayan, directorul Gatsby Computational Neuroscience Unit din cadrul University College London, a completat cercetările profesorului Schultz cu o serie de studii care au arătat modul în care oamenii ”se actualizează” şi îşi modifică scopurile prin intermediul unui sistem ”recompensă-predicţie-eroare”, alimentat cu dopamină.

Potrivit cercetărilor sale, comportamentul uman viitor este dictat de un feedback cerebral constant, care încearcă să afle dacă recompensele anticipate vor fi la nivelul aşteptărilor sau mai bune sau mai rele decât se aşteaptă oamenii.

Ray Dolan este directorul Max Planck Centre for Computational Psychiatry and Ageing. 

Brain Prize, un premiu în valoare de 1 milion de euro, este oferit de Fundaţia Lundbeck din Danemarca şi este atribuit în fiecare an unor cercetători ale căror studii au contribuit decisiv la progresul ştiinţelor neuronale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite