Sportul practicat regulat menţine tinereţea creierului

Sportul practicat
regulat menţine tinereţea creierului

Mişcarea în aer liber menţine sănătatea întregului organism

Exerciţiile fizice efectuate sistematic pot contribui la reducerea deteriorării creierului odată cu înaintarea în vârstă, potrivit unui studiu realizat în Australia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea apariţine Universităţii de Vest din Sydney şi arată că exerciţiile fizice de tip aerob pot îmbunătăţi în mod semnificativ sănătatea regiunii stângi a hipocampului, potrivit agerpres.ro.  

Hipocampul este zona din creier responsabilă de consolidarea informaţiei din memorie de scurtă durată în memorie de lungă durată. În mod obişnuit, volumul creierului descreşte cu aproximativ 5% la fiecare deceniu începând de la 40 de ani.

Cu toate că oamenii de ştiinţă nu au putut dovedi faptul că exerciţiile fizice măresc volumul creierului, aceştia au descoperit că sănătatea emisferei stângi este îmbunătăţită prin astfel de activităţi efectuate în mod regulat.

„În timpul activităţii fizice este produsă o substanţă numită factor neurotrofic derivat din creier, ce poate contribui la prevenirea declinului asociat înaintării în vârstă prin reducerea deteriorării creierului'“, a explicat Joseph Firth, unul dintre autorii principali ai studiului.

„Informaţiile noastre au arătat că principalele beneficii pentru creier se datorează faptului că exerciţiile aerobe încetinesc scăderea volumului creierului. Cu alte cuvinte, exerciţiile fizice pot fi considerate un program de întreţinere pentru creier'“, a adăugat acesta.

În colaborare cu Universitatea din Manchester din Marea Britanie, echipa lui Firth a examinat rezultatele a 14 studii clinice care au analizat efectele programelor de exerciţii fizice asupra volumului creierului. Creierele studiate aparţineau unor participanţi între 24 şi 76 de ani, vârsta medie fiind de 66 de ani. Studiile clinice au inclus 737 de scanări tomografice ale creierelor unei varietăţi de persoane, sănătoase, cu boli mintale şi cu dizabilităţi cognitive precum boala Alzheimer.

citeste totul despre: