Sexul cu soţul devine neinteresant după 10 ani de convieţuire. De ce ajung femeile în această situaţie?

Sexul cu soţul
devine neinteresant după 10 ani de convieţuire. De ce ajung femeile în această
situaţie?

Ultimele studii au dezvăluit un secret ştiut de toată lumea

Ultimele studii arată că pe măsură ce numărul anilor de cuplu se adună, femeile îşi pierd aproape total interesul sexual faţă de partenerul de viaţă. Nu şi dorinţa sexuală, însă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cât de mult durează dragostea într-o căsnicie? Unii spun că 3 ani, alţii că 5, alţii că o viaţă întreagă.  Dacă identificăm dragostea cu sexul şi să dăm cvrezare studiilor de până acum s-ar putea să nu trecem de primele luni de căsnicie.

Un studiu  publicat de LiveScience a arătat ceea ce mulţi ştiau din propria experienţă, dar evitau să spună. Şi anume că, în timp, femeile îşi pierd interesul pentru sex, pe când bărbaţii nu. Această constatare ar trebui, susţin specialiştii, să îi ajute pe parteneri să aibă aşteptări mai realiste unii de la alţii. Nu este o chestiune de vârstă, susţin specialiştii.

Sarah Murray  şi  Robin Milhausen, ambii de la  Universitatea Guelph din Ontario, Canada, au intervievat 170 de persoane, bărbaţi şi femei despre calitatea vieţii lor sexuale. S-a observant astfel că, în timp ce pentru femei dorinţa sexuală scade pe măsură ce relaţia cu partenerul creşte ca durată, la bărbaţi această dorinţă de a avea relaţii intime rămâne constantă.

Relaţie lungă, moarte sigură?

Unii cercetători spun însă că, deopotrivă, dorinţa sexuală a partenerilor din cuplu scade pe măsură ce relaţia se învecheşte, dar că bărbaţii evită să recunoască acest lucru considerînd că prezenţa continuă a dorinţei sexuale e un semn de masculinitate.

Cei care sunt partizanii ideii că pofta de sex rămâne constantă în rândul bărbaţilor pun această situaţie pe seama nivelului testosteronului. De altfel, schimbările hormonale sunt considerate responsabile de rransformarea sexului „pasional“ într-unul „compasional“. În unele relaţii monogame, pasiunea moare relative repede: între a treia şi a 30-a lună de convieţuire.

Potrivit altor studii, interesul sexual faţă de partener se întinde pe maximum 10 ani. Femeile au declarat în proporţie de 55% că le-a scăzut interesul pentru sexul cu partenerul de viaţă după ce s-au căsătorit, dar şi-au păstrat dorinţa sexuală, în timp ce procentul bărbaţilor care se declară neinteresaţi de soţiile lor este mai mic.

Cum se explică situaţia

Cum spuneam, unii cercetători au pus disponibilitatea continuă a bărbaţilor pe seama testosteronului. Însă, spune Murray, nu putem face asta fără a lua în calcul şi alţi factori conjuncturali care le fac pe femei, chiar şi căsătorite, să fie, sau nu, abordabile: dacă acestea se simt sau nu satisfăcute, iubite în respectivele relaţii, dacă au timp să se simtă relaxate, dispuse să se joace sau să fie sexy.

Într-o oarecare măsură, diminuarea interesului faţă de partener este firească. „Când un individ face sex cu partenerul său ani şi ani de zile asta implică multă creativitate şi inventivitate pentru a putea păstra lucrurile proaspete şi incitante“, potrivit lui Murray.

„Este clar că atunci când eşti prins într-o relaţie de lungă durată intri într-o rutină“, a explicat, la rândul ei, ginecologul Renee Horowitz, fondatoarea centrului pentru Sexual Wellness din Michigan, citată de webmd.com. „Există dovezi biologice care arată că o experienţă sexuală nouă poate elibera mai multă dopamină din creier. Dopamina este un mesager care acţionează asupra centrilor plăcerii. Aşa se explică de ce este atât de uşor să fim interesaţi de o experienţă sexuală nouă“, mai spune aceasta.

Cum ajung femeile să-şi piardă interesul după ce se căsătoresc? Cel mai comun motiv este prezenţa unui copil în cuplu care absoarbe întreaga energie a femeii, mai ales dacă este o mamă perfecţionistă. Ea va pune pe primul plan copilul şi abia apoi, dacă se va mai simţi în stare, se va gândi şi la soţ. Lucurile se complică şi mai mult dacă femeia mai şi lucrează, astfel că soţul s-ar putea să ajungă undeva pe locul al treilea în ordinea priorităţilor.

Multe femei care au născut nu mai sunt mulţumite de corpul lor, nu se mai simt frumoase, sentiment care le omoară din start orice chef de a face sex cu partenerul.

Un alt motiv care desparte partenerii este acela al unei proaste comunicări între ei. Femeile sunt mai sensibile şi mai vorbăreţe şi dacă nu îşi pot împărtăşi cu partenerul grijile de zi cu zi se simt singure. Prin urmare nu sunt dispuse să facă sex cu cineva care nici măcar nu are timp să le asculte.

Sexul în cifre:

  1. O femeie cu vârsta între 20 şi 59 de ani are, în medie, patru parteneri, în decursul vieţii sexuale active, în timp ce un bărbat are şapte partenere, potrivit National Center for Health Statistics, SUA.
  2. 75% din bărbaţi ajung să aibă orgasm în timpul actului sexual, comparativ cu 29% femeile. Multe dintre acestea din urmă au nevoie şi de o de stimulare a clitorisului.
  3. Un adult din 10 care este căsătorit afirmă că doarme în mod frecvent singur.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: