Româncele primesc salarii cu 12% mai mici decât bărbaţii şi sunt dezavantajate de perioada concediului de maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este în continuare tributară mentalităţii tradiţionale în care femeia deţine rolul principal în treburile casnice şi în creşterea copiilor. Din dorinţa de a susţine dezvoltarea comunităţilor din ţara noastră, Asociaţia React a organizat astăzi, la Bucureşti, un eveniment care a adus în discuţie prejudecăţile care împiedică femeile, devenite mame, să participe la viaţa socială şi economică a comunităţii din care provin.

Datele INSSE pentru perioada septembrie 2011- septembrie 2012 arată că femeile din grupa de vârstă 25-44 de ani alocă de două ori şi jumătate mai mult timp decât bărbaţii pentru familie şi gospodărie.

Este uşor de imaginat că acest lucru le influenţează viaţa profesională. Mai mult, femeile primesc un salariu mediu net cu 12% mai mic decât bărbaţii, la nivel naţional.

În România se oferă unul dintre cele mai lungi concedii parentale din Uniunea Europeană. Totuşi, se întâmplă rar ca taţii să profite de acest beneficiu, deoarece este avantajos să rămână angajat părintele cu salariul cel mai mare.

Şi nivelul indemnizaţiilor de creştere a copilului sunt mai generoase în ţara noastră, însă în statele vestice salariul mediu este mai mare.



Din punct de vedere profesional, maternitatea poate dezavantaja femeile din cauza faptului că, în această perioadă, ele pierd oportunităţi de pregătire sau de promovare. Ca să evite un declin al carierei, femeile au de ales între întoarcerea în piaţa muncii şi timpul alocat pentru creşterea şi educarea copiilor.

Astfel, printre principalii factori care determină decizia de a deveni sau nu mame se află teama de a pierde locul de muncă, coroborată cu exigenţele crescute din partea angajatorilor.

“Este foarte important ca femeile să îşi folosească toate capacităţile şi cunoştinţele şi în afara treburilor casnice, pentru că împlinirea profesională este parte a identităţii lor. Prin Şcoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Iniţiative Responsabile (SAFIR), avem în vizor o multitudine de aspecte ce influenţează participarea egală a femeilor şi a bărbaţilor pe piaţa muncii. Pe lângă cursurile gratuite de formare profesională pe care le punem la dispoziţia femeilor din Bucureşti-Ilfov, Sud Vest Oltenia şi Centru, organizăm şi 18 sesiuni cu subiecte care să aducă oamenii mai aproape de înţelegerea şi aplicarea conceptului de egalitate de şanse a femeilor pe piaţa muncii. 

image

Prin tot ceea ce facem, promovăm accesul la educaţie continuă, concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională şi sansele egale pe piaţa muncii atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi” a declarat  Andreea Rotaru, expert comunicare în cadrul Asociaţiei React.

Sesiunea despre egalitate de şanse de la Bucureşti a abordat subiectul maternităţii în legătură cu viaţa profesională şi a adus în discuţie multiplele provocări şi compromisuri cărora trebuie să le facă faţă femeile.

Seminarul a fost moderat de Ana Ber, Managing Partner Dr.Pendl & Dr. Piswanger, o companie de consultanţă în domeniul resurselor umane.

„Ca femeie, mamă, angajator şi fost angajat cred cu tărie că a îmbina cariera cu <<meseria>> de mamă nu este o misiune imposibilă, ci dimpotrivă. De asemenea, mai cred că, indiferent de cât de mult am blama cutumele sociale, cele mai mari limitări ni le impunem de fapt noi înşine. Dacă fiecare ar avea credinţa că se poate să fii o mamă extraordinară şi o femeie împlinită profesional, toate mesajele dinspre exterior nu ar avea niciun efect. Aşa că sfatul meu către toate femeile este să creadă în ele însele, să înţeleagă că dacă vrei, poţi şi că orice se poate obţine cu voinţă şi efort. La urma urmei, nu putem aştepta să ni se ofere şanse egale dacă nu credem că avem dreptul la şanse egale şi dacă nu muncim să le obţinem. Oportunităţile nu răsar, ci se construiesc” a declarat Ana Ber, Managing Partner Dr.Pendl & Dr. Piswanger.

Până la finalul lunii iunie 2015, în cadrul proiectului Şcoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Iniţiative Responsabile (SAFIR) vor mai fi organizate opt seminarii cu reprezentanţi ai societăţii civile, pe diverse teme care ţin de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii.
Proiectul oferă, totodată, cursuri de formare profesională şi educaţie antreprenorială pentru un număr de 437 de femei din regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud Vest Oltenia .

Proiectul este implementat şi comunicat sub denumirea „Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Iniţiative Responsabile (SAFIR)” şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite