Râsul, cel mai bun leac pentru o memorie scurtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râsul scade nivelul cortizolului, hormonul care atacă neuronii FOTO Arhivă
Râsul scade nivelul cortizolului, hormonul care atacă neuronii FOTO Arhivă

Prea mult stres în viaţa ta îşi va pune amprenta pe corpul, dispoziţia şi mintea ta. Pe măsură ce îmbătrânim, stresul va contribui şi la o grămadă de probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau bolile de inimă. Noi studii au demonstrat că hormonul de stres, cortizolul, lezează unii neuroni şi ne afectează memoria şi capacitatea de învăţare. Care e cel mai bun mod de a-i încetini acţiunea? Zâmbeşte, râzi, hohoteşte...

Cortizolul, hormonul stresului, provoacă leziuni neuronilor, afectând memoria şi capacitatea de învăţare a bătrânilor. În ultima vreme s-a studiat intens relaţia dintre cortizol şi memorie şi dacă râsul, un factor important în eliminarea stresului, poate ajuta la minimizarea distrugerilor cauzate de cortizol, notează „Science Daily“.

Studiul celor de la Universitatea „Loma Linda“ din SUA a implicat un videoclip amuzant, lung de 20 de minute, care a fost arătat unui grup de oameni în vârstă sănătoşi şi unui grup de bătrâni care sufereau de diabet. Cele două grupuri au fost apoi rugate să completeze un chestionar care le testa capacitatea de învăţare şi de memorie. Rezultatele obţinute au fost apoi comparate cu cele obţinute de la un grup de test, adică un al treilea grup de bătrâni cărora nu li s-a arătat niciun filmuleţ amuzant. La începutul studiului, dar şi la sfârşitul lui, au fost înregistrate şi concentraţiile de cortizol ale participanţilor.

Echipa de cercetători a descoperit o scădere semnificativă în nivelurile cortizolului în cadrul celor două grupuri cărora li se prezentase videoclipul amuzant. Cei care s-au amuzat la filmuleţ au demonstrat şi o îmbunătăţire în toate zonele creierului care ţin de memorie, comparativ cu cei cărora nu li se arătase videoclipul. Iar grupul celor care sufereau de diabet a înregistrat cea mai mare îmbunătăţire a nivelului cortizolului. Grupul bătrânilor sănătoşi a avut cea mai mare îmbunătăţire în cazul testelor de memorie.

E simplu, cu cât eşti stresat mai puţin, cu atât memoria ta va fi mai bună - dr. Lee Berk

„Descoperirile noastre oferă idei nemaipomenite instituţiilor de reabilitare. Pot fi aplicate cu succes de programele de într-ajutorare a bătrânilor. Componentele cognitive (abilitatea de învăţare şi amintirile) devin mult mai provocatoare pe măsură ce îmbătrânim şi sunt esenţiale  persoanelor în vârstă pentru o calitate mai bună a vieţii din toate punctele de vedere: minte, corp şi spirit. Deşi cei în vârstă suferă des de probleme de memorie, terapia complementară prin umor trebuie neapărat implementată pentru această categorie“, este de părere dr. Bains, unul dintre autorii studiului.

„E simplu, cu cât eşti stresat mai puţin, cu atât memoria ta va fi mai bună. Umorul reduce hormonii stresului, scade tensiunea sanguină şi creşte fluxul sanguin îmbunătăţindu-ţi dispoziţia. Râsul creşte eliberarea de endorfine şi dopamină în creier, fapt care dă un sentiment de plăcere şi de recompensă. Aceste schimbări chimice în creier, în schimb, fac sistemul imunitar să funcţioneze mai bine. Mai întăreşte şi zonele din creier care se ocupă cu memoria. Aşa că, într-adevăr, râsul nu doar că este cel mai bun medicament, dar şi un adjuvant pentru memorie“, este de părere şi co-autorul studiului, dr. Lee Berk.


Citeşte şi:

5 lucruri pe care nu le ştiai despre creier şi memorie

Uitarea este normală, ba chiar vitală pentru buna funcţionare a creierului, au descoperit de-a lungul timpului oamenii de ştiinţă. Totuşi, mintea noastră gestionează diferit amintirile, astfel că nu de puţine ori ni se întâmplă să ţinem minte detalii precise ale copilăriei, dar să nu mai ştim ce-am făcut cu cheile. Anumite evenimente şi chiar activităţi de zi cu zi influenţează uitarea.

Întrerupător pentru creier: acum creierul poate fi oprit şi pornit cu ajutorul impulsurilor luminoase

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze „întrerupătorul“ creierului, un fel de „buton“ care, efectiv, opreşte activitatea neuronală folosindu-se de impulsuri luminoase.

Pune-ţi mintea la treabă!

Scăderea puterii de concentrare, dezorientarea şi uitarea unor lucruri recente sunt primele simptome care anunţă instalarea maladiei Alzheimer, o boală degenerativă care afectează în special persoanele în vârstă. Deşi nu există încă un tratament care să oprească evoluţia bolii, un stil de viaţă sănătos, o dietă echilibrată, odihna suficientă precum şi câteva exerciţii de memorie pot preveni această afecţiune.

De ce perfecţioniştii mor mai devreme

Fixarea unor obiective înalte la serviciu poate aduce o promovare, dar şi insomnie, sindromul intestinului iritabil şi chiar boli de inimă şi deces prematur.

Declinul mintal începe mult mai devreme: de la 24 de ani creierul începe să-şi piardă din abilităţi

Abilităţile noastre intelectuale încep să se piardă cu mult înainte decât se credea, vârsta de 24 de ani devenind un nou punct de cotitură în ceea ce priveşte declinul mintal, potrivit unui nou studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite