Psiholog: „Vizitiul trăsurii este inteligenţa noastră“. Cum ne afectează emoţional surplusul de grăsime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea nu este doar o problemă estetică
Obezitatea nu este doar o problemă estetică

Surplusul de grăsime pune presiune atât pe corp, cât şi pe minte. Psihologul Alexandru Pleşea explică prin intermediul unei metafore ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când avem multe kilograme în plus, dar şi cum putem rezolva problema prin voinţă proprie.

Poate părea greu de crezut, dar se poate scăpa de surplusul de grăsime dacă îţi fixezi în minte această ţintă. Nu este însă uşor de făcut, dar se poate, iar satisfacţiile sunt cu atât mai mari.

Potrivit psihologului Alexandru Pleşea, funcţiile omului sunt compuse din trăsură, cai, vizitiu şi stăpân. „Doar stăpânul din om poate face omul să slăbească sau să elimine grăsimea“, susţine specialistul.

 „În această metaforă, vizitiul trăsurii este inteligenţa noastră, ştie unde vrea să ajungă trăsura - corpul nostru. Însă cu cât mai grea e trăsura, cu atât mai anevoios este şi drumul. Caii sunt emoţiile noastre, ei trag trupul în direcţiile dorite, spre realizări, împliniri, satisfacţii. Vizitiul are abilitatea de a ne drămui viaţă prin pădurea urbană. Oricât de puternici sunt caii – curajoase emoţiile noastre, vizitiul – deştept, inteligent şi creativ, ambii se vor confruntă cu greutatea trăsurii, a corpului nostru: osiile neunse, bagaje în plus, rugină, lipsa curăţeniei din ea, articulaţiile, şi aşa mai departe. Aici apare Stăpânul, cel care a comandat trăsura, a cumpărat caii şi a angajat vizitiul să lucreze. Stăpânul este Voinţă şi Cunoaşterea ta despre ţine şi toate“, explică Alexandru Pleşea.

„Pancreasul suferă la orice dulce“

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că „trăsura“ sau corpul nostru este afectat de grăsime doar în timp, prin: sistemul cardiovascular care trebuie să lucreze sub presiune şi un timp mai îndelungat şi apar probleme vasculare; plămânii lucrează mai greu să pompeze aerul – probleme respiratorii; sistemul endocrin are de furcă constant cu procesarea dulciurilor – probleme hormonale; arterele sunt mai încărcate şi nu mai pompează sânge, în mod natural, spre inimă, pancreasul suferă de la orice dulce. „În timp, apare diabetul, iar pancreasul nu se poate înlocui. Donatori sunt foarte rar“.

În plus, grăsimea intră şi în creier, apar atacurile cerebrale, deficienţa de somn, depresia şi toate afectează fizic creierul, mintea, raţiunea.Oasele, coloana, spatele, genunchii, încheieturile - suferă de la lipsa de nutrienţi din corp, în special calciu, iar simţurile dau rateuri. Nu mai simţim plăcerea unui masaj, unei melodii, îmbrăţişări.“

Dar lista inconvenientelor nu se opreşte aici. Inflamarea şi intoxicarea corpului de la zahăr /grăsimi îl fac pe om vulnerabil şi arţăgos de la orice lucru mic – probleme relaţionale. „Declanşatorii stărilor de nervozitate locuiesc în extragrăsimea din corp; zgomotul urban şi gălăgia inutilitătilor din jur modifică reacţiile stimul – răspuns din creier. Având extragrăsime în corp, omul este încătuşat în reacţiile pe care nu şi le doreşte.“

Totodată, leptina, estrogenii, androgenii sunt hormoni care sunt miscorati în cantitate de extragrăsime, extrazahăr, iar în cantitate mică, afectează memoria, concentrarea, creativitatea, funcţiile sexuale, conchide specialistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite