Problemele de memorare, de învăţare şi de logică au o cauză comună: fumatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declinul cognitiv al fumătorilor se resimte de la un an la altul, spun specialiştii FOTO: Shutterstock
Declinul cognitiv al fumătorilor se resimte de la un an la altul, spun specialiştii FOTO: Shutterstock

Efectele nocive ale celor peste 4.000 de substanţe toxice din ţigări asupra sănătăţii fizice se resimt în timp îndelungat, în cele mai multe cazuri. Însă fumatul „paralizează“ aproape imediat o parte din capacităţile intelectuale.

În mod normal, declinul cognitiv apare odată cu înaintarea în vârstă, problemele de raţionare, de memorare şi de învăţare fiind probleme cu care se confruntă zi de zi mai ales persoanele de peste 60-70 de ani. Sunt însă câţiva factori care îl accelerează, au descoperit oamenii de ştiinţă de la King’s College din Londra, citaţi de BBC News.

Studiul britanic, efectuat pe 8.800 de persoane de peste 50 de ani, a arătat că tensiunea arterială şi excesul ponderal par, de asemenea, să afecteze creierul, dar într-o măsură mai mică. Specialiştii au colectat date cu privire la starea de sănătate şi la stilul de viaţă al voluntarilor, apoi acestora le-au fost testate capacităţile cognitive, prin exerciţii de învăţare şi de enumerare a cât mai multor cuvinte sau nume de animale în interval de un minut. Toate procedurile au fost repetate după patru şi apoi după opt ani.

Declinul cognitiv poate fi încetinit

Rezultatele au arătat că, odată cu creşterea riscului de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral, s-a înregistrat şi un semnificativ declin cognitiv. De asemenea, s-a observat că există o „asociere consistentă“ între fumat şi rezultatele mai slabe la teste.

Unul dintre cercetători, medicul Alex Dregan, a declarat:

„Am identificat o serie de factori de risc care ar putea fi asociaţi cu o accelerare considerabilă a declinului cognitiv. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să îi înlăture pentru a întârzia acest declin“.

Specialistul se referă la faptul că ne putem menţine creierul în formă mult timp, chiar şi după 70 de ani, dacă renunţăm la fumat.

Cercetarea oamenilor de ştiinţă de la King’s College confirmă şi oferă greutate teoriilor mai vechi potrivit cărora fumatul şi hipertensiunea arterială cresc riscul de deteriorare rapidă a capacităţii cognitive şi chiar riscul de demenţă, potrivit medicului Simon Ridley, de la Institutul de Cercetare pentru Maladia Alzheimer, din Marea Britanie.

„Pe măsură ce îmbătrânim, declinul cognitiv poate progresa până la demenţă, iar descoperirea factorilor care sunt legaţi de acest declin ar putea fi cruciali pentru găsirea unor modalităţi eficiente de a preveni boala, spune medicul Ridley.

Societatea britanică pentru Alzheimer a avut şi ea ceva de adăugat: „Una din trei persoane de peste 65 de ani vor dezvolta demenţă, dar sunt măsuri la îndemână pe care oamenii le pot lua pentru a reduce acest risc. O dietă echilibrată, menţinerea unei greutăţi sănătoase, exerciţii fizice regulate, măsurarea tensiunii arteriale, verificarea colesterolului şi, desigur, renunţarea la fumat pot face diferenţa“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite