Prin ce se deosebeşte durerea de cap dată de migrenă de cea produsă de un AVC. Cele mai frecvente simptome ale migrenei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerea de cap este un simptom comun în multe afecţiuni neurologice. Migrenele sunt însoţite de astfel de dureri, dar şi atacurile vascular-cerebrale. Cum facem deosebirea.

Migrena determină dureri severe de cap. Adesea, ea este acompaniaţă de greaţă,vomă şi sensibilitate extremă la lumină şi la zgomot. Un atac de migrenă poate dura de la câteva ore până la căteva zile şi poate fi atât de sever încât să blocheze activitatea normală a unei persoane, potrivit Mayo Clinic.  

Adesea, migrena debutează în copilărie, adolescenţă sau imediat după. Ea progresează în patru timpi, care nu sunt neapărat experimentaţi de toate persoanele care suferă de migrene.

Evoluţie în patru faze

Astfel, faza introductivă apare cu o zi sau două înainte de debutul efectiv când pot fi observate schimbări minore la nivelul corpului precum constipaţie, modificări de comportament – de la depresie până la euforie – poftă de mâncare excesivă, o anumită înţepeneală a gâtului, senzaţie de sete şi urinare frecventă.

Cea de-a doua fază este aura – tulburări de vedere însoţite de puncte luminoase sau negre – furnicături apărute la nivelul feţei, în braţe şi picioare. Cei mai mulţi pacienţi însă au migrene fără aură. Această fază ţine între 20 şi 60 de minute.

Urmează faza de atac. Netratată, migrena poate dura 72 de ore, iar ca frecvenţă poate apărea rar sau de câteva ori pe lună. În timpul acestei faze, pacienţii experimentează durere severă, pulsatorie, la nivelul întregului cap sau doar într-o parte, apare sensibilitatea la lumină, la zgomote, la mirosuri şi la atingere; greaţa; voma; vederea înceţoşată; senzaţia de leşin.

Faza finală ţine 24 de ore şi este caracterizată prin lipsă de energie, confuzie, oboseală, schimbări de dispoziţie, sensibilitate la lumină şi la sunete.

Migrenele sunt, de cele mai multe ori, nediagnosticate şi netratate. Dacă aveţi semne de migrene este recomandat să ţineţi un jurnal al acestor atacuri şi a felului în care le-aţi tratat. Programaţi-vă apoi la medicul neurolog.

O durere de cap abruptă, fulgerătoare, însoţită de febră, gât înţepenit, confuzie, vedere dublă, slăbiciune a membrelor şi dificultăţi de vorbire indică or problemă mult mai serioasă de sănătate – atacul vascular cerebral, de exemplu - astfel că este absolut necesar să apelaţi un serviciu de urgenţă.

Factori care pot declanşa migrenele

Cauzele pentru care apar migrenele nu sunt cunoscute. O serie de factori pot declanşa însă apariţia migrenelor. Este vorba despre variaţiile hormonale la femei – fluctuaţiile de estrogen – multe dintre femei plângându-se de dureri de cap severe în timpul sau după menstruaţie, în timpul sarcinii sau la menopauză. Medicamentele hormonale precum contraceptivele orale şi terapia de substituţie hormonală pot înrăutăţi migrenele.

Alimentaţia pare a avea şi ea un rol în apariţia durerilor de cap severe, astfel alimentele sărate şi procesate, ca şi săritul peste mese pot declanşa atacuri. La fel şi aditivii adăugaţi în mâncare de tipul aspartamului şi a glutamatului de monosodiu.

Alcoolul şi, în special, vinul şi băuturile cu cafeină pot fi şi ei factori declanşatori ai migrenelor, al fel ca şi stresul, stimulii senzoriali – lumină, zgomote puternice – schimbarea tiparului de somn şi modificările de presiune atmosferică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite