Primul transplant de celule stem pentru a trata Parkinson

Primul transplant
de celule stem pentru a trata Parkinson

Oamenii de ştiinţă îşi pun speranţele în transplantul de celule stem pentru a trata bolile nevindecabile

Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat realizarea primul transplant de celule stem pluripotente induse (iPS) pentru a trata boala Parkinson, potrivit EFE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Transplantul este primul la nivel mondial de acest tip pentru tratarea bolii Parkinson, receptorul fiind un pacient de circa 50 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită şi care va fi supus unor examinări periodice timp de doi ani pentru a evita o eventuală respingere.
„Am realizat o trepanaţie în partea stângă a craniului pacientului şi am transplantat 2,4 milioane de celule“, a declarat presei chirurgul Takayuki Kikuchi, de la Universitatea din Kyoto, citata de agerpres.ro.

Celulele utilizate au fost create pe baza unor celule stem iPS provenite de la donatori, care beneficiază de un anumit tip de imunitate şi care îi ajută să fie mai puţin predispuşi la respingerea transplanturilor.

Boala Parkinson, care implică o degenerare a neuronilor, nu are încă vindecare. Doar în Japonia se estimează că există 160.000 de persoane cu tulburări neurologice progresive.

La 29 martie 2017, cercetători de la Centrul Medical General din Kobe  - vestul Japoniei - au anunţat primul transplant chirurgical de celule stem iPS în retina unui pacient.

citeste totul despre: