Pentru o memorie bună, trebuie să-ţi menajezi ficatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderile de memorie pot fi puse pe seama excesului de grăsime abdominală FOTO Shutterstock
Pierderile de memorie pot fi puse pe seama excesului de grăsime abdominală FOTO Shutterstock

Ce au în comun creierul şi ficatul? Ei bine, un nou studiu arată că atunci când ficatul este suprasolicitat, el „mănâncă“ din resursele de care are nevoie pentru a funcţiona optim zona creierului responsabilă cu memoria.

Persoanele cu grăsime abdominală în exces sunt de trei ori mai predispuse la pierderi de memorie şi chiar la demenţă de tip Alzheimer decât cele cu abdomenul plat, iar oamenii de ştiinţă au descoperit de ce.

Se pare că ficatul şi hipocamp, zona memoriei din creier, folosesc aceeaşi proteină, numită PPARalpha, pentru a funcţiona optim. Ficatul are nevoie de ea în special pentru a „arde“ din grăsimile abdominale, iar hipocampul – pentru a procesa amintirile.

Dar în cazul persoanelor cu o cantitate crescută de grăsime în abdomen, ficatul lucrează la capacitate maximă pentru a metaboliza grăsimea şi, în acest proces, utilizează şi rezervele de PPARalpha necesare creierului, potrivit noului studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical al Universităţii Rush, din Chicago, citat de „Scientific American“.

Un studiu anterior, din 2010, cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Boston au făcut o altă legătură importantă: cea între cantitatea de grăsime abdominală şi reducerea în dimensiuni a creierului odată cu înaintarea în vârstă. Noul studiu oferă posibila explicaţie pentru acest lucru.

„Este nevoie de cercetări ulterioare care să ne arate cum am putea menţine constant nivelul proteinei PPARalpha în creierul uman, chiar şi în condiţiile unui efort suplimentar din partea ficatului“, explică profesorul Kalipada Pahan, coordonatorul studiului. Desigur, prima soluţie ar fi reducerea grăsimii abdominale, spun cercetătorii. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite