Patru metode prin care să-ţi menţii mintea ageră odată cu înaintarea în vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mintea persoanelor în vârstă poate să fie menţinută „în priză“ prin câteva metode cu adevărat ingenioase FOTO Shutterstock
Mintea persoanelor în vârstă poate să fie menţinută „în priză“ prin câteva metode cu adevărat ingenioase FOTO Shutterstock

Odată cu înaintarea în vârstă, problemele de zi cu zi devin din ce în ce mai apăsătoare, iar mintea nu mai funcţionează la fel de bine ca în trecut. Sănătatea mintală este foarte importantă, mai ales la vârste înaintate, protejarea ei fiind foarte importantă. Dar cum poţi să te asiguri că mintea ta rămâne ageră pe măsură ce îmbătrâneşti?

Foarte mulţi oameni au auzit de aşa-zisa „gimnastică mintală“ sau exerciţiile prin care mintea este ţinută mereu în priză. Cuvintele încrucişate sau problemele de matematică pot să stimuleze conexiunile între celulele nervoase, dar există şi alte moduri surprinzătoare prin care se pot preveni pierderile de memorie. „Huffington Post“ a întocmit o listă cu patru metode prin care prospeţimea minţii poate să fie menţinută pentru o perioadă lungă de timp.

1. Uită-te la documentare despre natură

Oamenii care urmăresc documentare despre natură tind să obţină rezultate mult mai bune la testele care solicită cunoştinţele de limbă, spre deosebire de cei care preferă să completeze teste online, arată un studiu recent publicat de revista PloS ONE. Mai mult, cei care priveau documentare erau mai puţin stresaţi, iar calitatea vieţii era mult mai bună, se specifică în acelaşi studiu.

2. Menţine colesterolul la un nivel scăzut

Alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul sunt doi dintre factorii principali care duc la creşterea nivelului grăsimilor în sânge, dar este de reţinut că organismul nu poate să supravieţuiască foarte mult timp fără colesterol, din moment ce acesta fabrică hormoni sexuali şi construieşte membrana celulară. Pe de altă parte, nivelurile ridicate de colesterol, în jurul vârstei de 40 de ani, cresc riscul apariţiei bolii Alzheimer şi a altor forme de demenţă, specifică un studiu publicat în 2009, care se concentrează pe importanţa factorilor de risc din timpul crizei vârstei mijlocii. Se pare că beneficiile inimii pot să fie şi beneficiile minţii, spun cercetătorii. Prin urmare, poţi să reduci riscul apariţiei unei forme de demenţă prin menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului.

3. Ai grijă de dantură

Fie că o să crezi sau nu, vizitarea de două ori pe an a unui dentist sau folosirea aţei dentare cu regularitate nu sunt obiceiuri benefice doar dinţilor şi gingiilor, ci şi minţii tale. O bună îngrijire a sănătăţii orale a fost asociată cu un risc mai mic de apariţie a demenţei, arată un studiu recent.

Oamenii de ştiinţă au urmărit timp de 18 ani obiceiurile de igienă orală a aproximativ 5.500 de persoane în vârstă. Astfel, aceştia au descoperit că persoanele în vârstă care se spălau pe dinţi mai puţin de o dată pe zi aveau un risc cu 65% mai mare de a dezvolta o formă de demenţă, spre deosebire de vârstnicii care îşi periau dinţii zilnic. Drept urmare, folosirea zilnică a periuţei şi a pastei de dinţi, precum şi a aţei dentare, poate să influenţeze starea psihică, recomandă specialiştii.

4. Bea ceai verde

Ceaiul verde poate stimula activitatea cerebrală, mai ales în cazul bărbaţilor, arată un studiu din anul 2012. Printre altele, studiul a mai arătat că ceaiul verde are efecte neuroprotectoare, adică ajută sistemul nervos să se dezvolte şi să nu fie avariat. De asemenea, conţine un polifenol numit EGCG (epigallocatechin gallate) cunoscut pentru proprietăţile antioxidante şi pentru acţiunile benefice contra diabetului, obezităţii şi cancerului. Totodată, ceaiul verde poate să protejeze organismul împotriva bolii Alzheimer şi să aibă un impact pozitiv asupra minţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite