Ce trebuie să ştii despre autism la copii şi la adulţi. După 18 ani, se „transformă“ în schizofrenie

Ce trebuie să ştii despre autism la copii şi la adulţi. După 18 ani, se „transformă“ în schizofrenie

În ultimii ani, a crescut numărul copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, autismul clasic fiind doar una dintre formele acestei categorii de afecţiuni. Cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a autismului, marcată în fiecare an pe 2 aprilie, specialiştii ne atrag atenţia asupra manifestărilor care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinţi.

Zece mituri despre depresie

Zece mituri despre depresie

„Doar femeile suferă de depresie“, „totul se petrece în mintea ta“, „depresia nu poate fi tratată“. Acestea sunt doar câteva dintre cel mai des întâlnite mituri despre depresie, care alternează înţelegerea corectă a bolii, dar şi capacitatea de a fi tratată.

Minte sănătoasă
Articol publicitar

Ce ascunde tristeţea ta?

Ce ascunde tristeţea ta?

Deşi de multe ori încercăm să evităm tristeţea, sunt momente în care fiecare dintre noi o resimţim din plin. Această emoţie experimentată ca fiind neplăcută se numără, spun unii specialişti (D. Goleman, P. Ekmann) printre emoţiile noastre de bază, alături de bucurie, furie, frică, dispreţ şi surprindere.

Opt alimente care îţi sporesc starea de stres

Opt alimente care îţi sporesc starea de stres

Există multe moduri nesănătoase de a face faţă presiunii şi anxietăţii, iar printre ele se numră şi mâncatul pe fond nervos, băuturile alcoolice şi energizantele. În mod paradoxal, atunci când eşti stresat, organismul tău tânjeşte chiar după alimentele care îi pot înrăutăţi starea, scrie „Huffington Post“.

Minte sănătoasă
Articol publicitar

Cum ne afectează secretele viaţa?

Cum ne afectează
secretele viaţa?

Secretele fac parte din viata de zi cu zi. Fiecare dintre noi ascundem sau am ascuns la un moment dat lucruri numai de noi ştiute, am fost părtaşi la secretele altora cu voia sau fără voia noastră. Până la un punct, ele sunt o parte necesară protejării identităţii şi autonomiei noastre, mai ales în adolescenţă, când se dezvoltă relaţiile sociale şi personalitatea.

În ziua de astăzi suntem bombardaţi cu nenumărate informaţii despre cum să trăim sănătos, astfel încât să beneficiem de o durată de viaţă cât mai mare. Factorii principali care influenţează durata de viaţă pot fi împărţiţi în trei categorii principale: factori genetici, factori de mediu şi factori care ţin de stilul de viaţă adoptat.

acum 2 ani · comentarii (2)

Fie că recunoaştem sau nu, în mod conştient sau mai puţin conştient, noi facem zilnic alegeri. Când lucrurile nu funcţionează aşa cum ne-am dori, de cele mai multe ori dăm vina pe destin, pe ceilalţi, pe conjuncturi etc. A fi stăpânul propriei vieţi înseamnă a ne asuma 100% rezultatele acţiunilor noastre, iar acest lucru devine posibil doar atunci când reuşim să ne cunoaştem şi să ne înţelegem foarte bine pe noi înşine.

acum 2 ani · comentarii (0)

Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfăşurat la Reprezentanţa Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015.

acum 3 ani · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 4 ani · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 4 ani · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 4 ani · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 4 ani · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 4 ani · comentarii (3)

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 5 ani · comentarii (0)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 5 ani · comentarii (1)
Postari Recente