Glioblastomul este considerat cel mai agresiv cancer la creier. Cum se pune diagnosticul şi care sunt opţiunile de tratament

Glioblastomul este considerat cel mai agresiv
cancer la creier. Cum se pune diagnosticul şi care sunt opţiunile de tratament

Glioblastomul este considerat a fi cel mai agresiv tip de cancer la creier. Dr. François Alesch, neurochirurg la Wiener Privatklinik, profesor de neurochirurgie stereotaxică şi funcţională la Universitatea de Medicină din Viena, explică prin ce se diferenţiază glioblastomul de celelalte forme de cancer cerebral şi cum se tratează această afecţiune oncologică.

Psihologul Aurora Liiceanu, despre sindromul Buridan. „Există nevoia de a avea variaţiuni, dar cât de mare trebuie să fie repertoriul de alegeri?“

Psihologul Aurora
Liiceanu, despre sindromul Buridan. „Există nevoia de a avea variaţiuni, dar
cât de mare trebuie să fie repertoriul de alegeri?“

Ritmul vieţii moderne ne obligă să luăm decizii rapide dintr-o mare de opţiuni posibile. Ce carieră să alegi, ce parcurs profesional, ce casă, ce „grădi“ pentru copil etc. Adesea, luarea deciziei este un proces inconfortabil. Psihologul Aurora Liiceanu vorbeşte despre sindromul Buridan şi despre riscurile de a avea prea multe variante între care să poţi alege.

Cum îţi păstrezi concentrarea?

Cum îţi păstrezi concentrarea?

Ai nevoie de putere de concentrare pentru a-ţi duce la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus, în fiecare zi. De multe ori, ţi se întâmplă să nu te poţi concentra aşa cum ar trebui sau, pur şi simplu, îţi pierzi de tot atenţia. Care sunt factorii care duc la această stare şi cum îţi poţi reveni?

„În cuplurile infertile, apare frecvent o criză de viaţă“

„În cuplurile infertile, apare frecvent
o criză de viaţă“

CRIZĂ Rolul de mamă a rămas unul foarte important pentru femeia modernă, susţine psihologul psihoterapeut Keren Rosner. Stilul de viaţă actual o face, însă, să amâne tot mai mult momentul maternităţii. Vestea că nu poate da naştere unui copil pune viaţa de cuplu la grea încercare. Psihoterapeutul a explicat care sunt traumele emoţionale care pot apărea şi care pot destrăma relaţia dacă partenerii nu pot sau nu vor să ceară ajutor de specialitate

În ziua de astăzi suntem bombardaţi cu nenumărate informaţii despre cum să trăim sănătos, astfel încât să beneficiem de o durată de viaţă cât mai mare. Factorii principali care influenţează durata de viaţă pot fi împărţiţi în trei categorii principale: factori genetici, factori de mediu şi factori care ţin de stilul de viaţă adoptat.

acum 6 luni · comentarii (1)

Fie că recunoaştem sau nu, în mod conştient sau mai puţin conştient, noi facem zilnic alegeri. Când lucrurile nu funcţionează aşa cum ne-am dori, de cele mai multe ori dăm vina pe destin, pe ceilalţi, pe conjuncturi etc. A fi stăpânul propriei vieţi înseamnă a ne asuma 100% rezultatele acţiunilor noastre, iar acest lucru devine posibil doar atunci când reuşim să ne cunoaştem şi să ne înţelegem foarte bine pe noi înşine.

acum 7 luni · comentarii (0)

Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfăşurat la Reprezentanţa Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015.

acum 2 ani · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 2 ani · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 2 ani · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 2 ani · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 3 ani · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 3 ani · comentarii (3)

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 3 ani · comentarii (0)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 3 ani · comentarii (1)

Cam la aşa ceva se reduce orice discuţie despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Aşa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens şi de interesant ca vaccinarea.

acum 4 ani · comentarii (19)
Postari Recente