Cum menţii creierul sănătos

Cum menţii creierul sănătos

Sănătatea noastră mintală depinde de diverşi factori, cum este stabilitatea emoţională, psihologică şi socială. Indiferent de ce facem, este produs un efect asupra muncii, a stilului de viaţă şi, de fapt, a sănătăţii fizice şi mintale. Impactul negativ sau pozitiv asupra creierului depinde numai de noi.

Cum îţi afectează sănătatea reţelele sociale

Cum îţi afectează sănătatea reţelele sociale

Internetul are şi părţi bune, care merită apreciate, căci a făcut viaţa să fie mult mai uşoară, oferindu-ţi posibilitatea să afli tot felul de informaţii utile şi interesante doar la un click distanţă. Însă, dincolo de acest aspect, îţi poate afecta atât sănătatea, cât şi calitatea vieţii. Iată care sunt laturile sale negative!

12 căi de a-ţi păstra creierul tânăr

12 căi de a-ţi
păstra creierul tânăr

Creierul se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar funcţiile cognitive de asemenea. Declinul mintal este comun, acesta fiind una dintre cele mai temute consecinţe ale îmbătrânirii. Însă declinul cognitiv nu este obligatoriu, el poate fi încetinit. Specialiştii de la Harvard Medical School dezvăluie cum.

Există şansa la o viaţă normală după un AVC

Există şansa la o viaţă normală după un AVC

Atacul vascular cerebral este o patologie gravă şi din ce în ce mai frecventă. Recunoaşterea semnelor este foarte importantă pentru că pacientul are nevoie ca într-o fereastră relativ scurtă de timp să ajungă într-o clinică de neurologie. Recuperarea trebuie începută chiar din momentul internării. Altfel, deficitele care apar nu mai pot fi depăşite decât cu foarte mare greutate şi în mai mică măsură.

Cum recunoşti o boală mintală

Cum recunoşti o boală mintală

Nu e întotdeauna uşor să-ţi dai seama de diferenţele dintre un comportament previzibil şi semnele unei boli mintale. Nu e uşor deloc ca cineva să-şi dea seama dacă, pentru comportamentele tipice ale unei persoane e de vină o boală mintală sau pur şi simplu, efectele gândurilor şi acţiunilor ei. Fiecare boală mintală are simptomele ei, dar simptomele specifice ale instalării unei boli mintale sunt:

Cui îi e frică de schizofrenie? Mituri despre boala mintală care afectează o persoană din 100, la Adevărul Live

Cui îi e frică de schizofrenie? Mituri despre boala mintală care afectează o persoană din 100, la Adevărul Live

O boală mintală care se manifestă mai ales la tinerii cu vârste între 16 şi 30 de ani, schizofrenia afectează modul în care o persoană gândeşte, simte şi acţionează. Care sunt categoriile de persoane cele mai predispuse, cum se manifestă boala mintală şi cât de periculoasă este afecţiunea aflăm la Adevărul Live de la medicul psihiatru Sorin Pletea.

În ziua de astăzi suntem bombardaţi cu nenumărate informaţii despre cum să trăim sănătos, astfel încât să beneficiem de o durată de viaţă cât mai mare. Factorii principali care influenţează durata de viaţă pot fi împărţiţi în trei categorii principale: factori genetici, factori de mediu şi factori care ţin de stilul de viaţă adoptat.

acum 19 zile · comentarii (1)

Fie că recunoaştem sau nu, în mod conştient sau mai puţin conştient, noi facem zilnic alegeri. Când lucrurile nu funcţionează aşa cum ne-am dori, de cele mai multe ori dăm vina pe destin, pe ceilalţi, pe conjuncturi etc. A fi stăpânul propriei vieţi înseamnă a ne asuma 100% rezultatele acţiunilor noastre, iar acest lucru devine posibil doar atunci când reuşim să ne cunoaştem şi să ne înţelegem foarte bine pe noi înşine.

acum 25 zile · comentarii (0)

Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfăşurat la Reprezentanţa Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015.

acum 1 an · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 2 ani · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 2 ani · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 2 ani · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 2 ani · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 2 ani · comentarii (3)

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 3 ani · comentarii (0)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 3 ani · comentarii (1)

Cam la aşa ceva se reduce orice discuţie despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Aşa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens şi de interesant ca vaccinarea.

acum 3 ani · comentarii (19)
Postari Recente