Optimismul ţine cancerul şi bolile cardiovasculare la distanţă. Legătura dintre depresie şi mortalitatea prin cancer

Optimismul ţine cancerul şi bolile cardiovasculare la distanţă. Legătura dintre depresie şi mortalitatea prin cancer

Depresivii sunt mai expuşi diverselor tipuri de boli

Persoanele depresive sau anxioase ar putea fi mai susceptibile să moară de anumite tipuri de cancer. Un studiu britanic arată că deşi nu există o legătură de tip cauză-efect, depresivii au suferit şi au murit în număr mai mare de diferite tipuri de cancer.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea a constat în analiza datelor a peste 160.000 de adulţi din Anglia şi Ţara Galilor şi a arătat că persoanele care au recunoscut cu suferinţe psihice au murit în proporţie mai mare de leucemie, cancer de prostată de colon, de pancreas sau de esofag.

Cercetătorii atrag atenţia că, totuşi, că vorba despre o concluzie statistică, care nu înseamnă neapărat că există o legătură de tip cauză-efect între starea psihică şi cancer.

Aceste rezultate se adaugă însă numeroaselor indicii privind existenţa unei interacţiuni între sănătatea psihică şi cea mentală, se menţionează în articol, publicat în revista „British Medical Journal“ (BMJ), potrivit agerpres.ro. care preia o ştire AFP.

Cercetătorii au arătat deja că simptomele de depresie şi anxietate sunt asociate cu un risc mai ridicat de boli cardiovasculare.  Legătura cu cancerul era însă puţin cunoscută până acum, explică cercetătorii, din cadrul University College din Londra, precum şi de la universităţile din Edinburgh şi Sidney.

Echipa condusă de David Batty, epidemiolog la University College din Londra, a analizat 16 studii de monitorizare a populaţiei pe termen lung (circa zece ani, în medie).

Din cele 163.363 de persoane în vârstă de 16 ani sau mai mult şi care nu aveau cancer la momentul includerii lor în studiu, 4.353 au murit de această patologie în cursul perioadei de monitorizare.

Cercetătorii s-au axat în special asupra tipurilor de cancer hormono-dependente sau legate de modul de viaţă.

Studiile sugerează că dezechilibrul hormonal legat de depresie duce la o producţie mai ridicată de cortizol şi inhibă mecanismele naturale de repare a ADN-ului, ceea ce slăbeşte apărarea faţă de cancer.

Este un lucru cunoscut de altfel că persoanele depresive au mai mult tendinţa de a fuma, a bea şi de a deveni obeze, trei factori de risc pentru cancer.

Potrivit analizei, în rândul persoanelor care au descris simptome de depresie sau de anxietate în chestionare s-au înregistrat cu 80% mai multe decese de cancer de colon şi de peste două ori mai multe decese de cancer de prostată, pancreatic sau esofagian. În cazul leucemiei, proporţia este chiar de patru ori mai mare.

Cercetătorii au neutralizat statistic efectele care pot fi legate de modul de viaţă, sex, vârstă, greutate sau statutul socio-economic.

Nu se poate exclude nicio cauzalitate inversă, respectiv ca depresia să fie provocate de simptome ale unui cancer care nu a fost încă diagnosticat şi nu cauza cancerului, avertizează cercetătorii.

Alte studii sunt deci necesare pentru a confirma legătura şi a clarifica relaţiile de cauzalitate, estimează dr. Batty.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările