O proteină din veninul unui păianjen ar putea proteja ţesutul cerebral după AVC

O proteină din veninul unui păianjen ar putea proteja ţesutul cerebral după AVC

Atacurile vascular-cerebrale omoară 6 milioane de oameni în fiecare an

Studiile preclinice au arătat că o simplă doză din această protein administrată în maximum 8 ore de la producerea accidentului vascular-cerebral fereşte ţesuturile cerebrale de distrugere, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Credem că am găsit pentru prima dată un mijloc de a reduce la minimum efectele devastatoare ale unui atac vascular-cerebral asupra creierului“, este de părere profesorul Glenn King din cadrul Institutului de bioştiinţă moleculară al Universităţii din Queensland, Australia, unul dintre principalii autori ai acestei descoperiri publicate luni în „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS).

Această proteină denumită Hi1a blochează mecanismul cerebral care este principalul responsabil de leziunile care se produc după un AVC, a explicat el.

„Studiile preclinice au arătat că o simplă doză din această proteină administrată în până la opt ore după un atac cerebral ar proteja ţesuturile cerebrale şi ar ameliora foarte puternic performanţele neurologice“, a precizat cercetătorul, citat de agerpres.ro.

„Această descoperire ne va ajuta să asigurăm perspective mai favorabile supravieţuitorilor unui AVC, limitând pagubele cerebrale şi handicapurile devastatoare pe care le provoacă“, a mai spus profesorul King.

Annual, atacurile vascular-cerebrale provoacă moartea a şase milioane de oameni în lume şi lasă cinci milioane de supravieţuitori cu infirmităţi permanente.

Unul dintre aspectele cele mai promiţătoare ale acestei proteine este faptul că oferă niveluri excepţionale de protecţie timp de opt ore după un AVC, ceea ce reprezintă un interval remarcabil de lung pentru tratament, potrivit aceleiaşi surse.

Această proteină furnizează chiar un anumit grad de protecţie regiunilor centrale ale creierului care sunt cele mai afectate de privarea de oxigen şi care sunt în general irecuperabile din cauza distrugerii rapide a celulelor cerebrale provocate de AVC, indică oamenii de ştiinţă.

„Lucrăm în prezent la adunarea fondurilor necesare pentru a finanţa testele clinice care să ne permită să comercializăm rapid acest tratament promiţător“, a conchis profesorul King.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările