O fetiţă autistă concertează pentru publicul larg de Ziua Internaţională de Conştietizare a Autismului, la Biblioteca Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Prună,  diagnosticată cu sindromul Asperger FOTO FEDRA
Mara Prună,  diagnosticată cu sindromul Asperger FOTO FEDRA

Mara Prună a fost diagnosticată cu autism la o vârstă fragedă, iar acum are sindromul Asperger. Acest lucru însă n-a împiedicat-o să-şi pună în valoare talentul excepţional. A câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de compoziţie muzicală, iar pe pe data de 2 aprilie - Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului va susţine un concert pentru a arăta că diagnosticul de autism nu este o condamnare.

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României invită bucureştenii la concertul „Mara Prună şi invitaţii săi“. 

Mara fost diagnosticată cu autism la vârsta de 2 ani şi 5 luni, iar acum are Sindrom Asperger. Ea este în prezent elevă în clasa a VIII-a la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj-Napoca. Începând cu anul 2010, a câştigat cinci ediţii consecutive ale unor concursuri naţionale de compoziţie muzicală. 

Recent, Mara a primit premiul special al preşedintelui, în cadrul concursului internaţional de compoziţie „Artistes en herbe“, Luxembourg 2015, iar luna martie a acestui an i s-a acordat o bursă completă din partea prestigioasei şcoli de muzică The Purcell School din Marea Britanie, pentru a studia compoziţia muzicală. 

Concertul va avea loc în data de 2 Aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului,  ora 18.30, la Biblioteca Naţională a României, sala Symposium. Intrarea la eveniment este liberă.

Evenimentul se va bucura de prezenţa lui Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, fiind introdus de Jane Thompson, soţia oficialului american.

La finalul concertului, clădirea Bibliotecii Naţionale se va ilumina în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism. 

Alături de Mara, vor mai cânta Eliza Puchianu, la pian, Mihai Pintenaru, la clarinet, şi Raluca Ioana Stratulat, la vioară.

Eliza este licenţiată în pian principal de către Royal Irish Academy of Music în 2014 şi are o carieră pianistică diversă, cuprinzând atât latura solistică cât şi pe cea de membră a unor formaţii camerale. 

Mihai este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa Prof. Nedelciu Ion. Susţine recitaluri la: Muzeul de Artă din Braşov, Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov, Facultatea de Muzică din Braşov, Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Ambasada României din Paris, Antwerp – Belgia, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Elice - Italia, Palatul Şuţu din Bucureşti, Muzeul „George Enescu” din Bucureşti etc., dar şi în cadrul unor importante festivaluri (SIMN, MERIDIAN, BMFF, INNERSOUND, CHEI).          

Raluca a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în anul 2003, Masteratul în cadrul aceleiaşi instituţii în 2005 şi titlul de Doctor în muzică 2010. Începând cu anii studenţiei a avut participări în cadrul a numeroase festivaluri de muzică clasică, a obţinut o serie de premii naţionale şi internaţionale şi a sustinut concerte şi recitaluri în România, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia şi S.U.A. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite