Ne folosim mai mult partea stângă sau dreaptă a creierului? Niciuna, spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoria conform căreia unele persoane „gândesc“ mai mult cu partea dreaptă a creierului, iar alţii cu stânga este un mit demontat de unul dintre cei mai mari psihologi şi neurocercetători americani, Stephen Kosslyn.


Se spune despre persoanele creative, înclinate spre artele frumoase, că îşi folosesc mai mult emisfera dreaptă a creierului. Iar despre cele cu o gândire predominant logică şi orientată către detalii că s-ar folosi mai mult de emisfera stângă. Dar această împărţire este totalmente greşită, spune neurocercetătorul Stephen Kosslyn, autorul cărţii „Creierul de sus, creierul de jos“.

După cum arată şi titlul cărţii sale, Kosslyn crede că împărţirea se face, mai degrabă, între „emisfera sudică“ şi „emisfera nordică“. Mai precis, că diferenţele de personalitate dintre oameni ţin mai mult de utilizarea părţii superioare sau inferioare a creierului.

„Niciuna dintre teoriile folosite să explice utilizarea predominantă a emisferei drepte sau a celei stângi nu are în spate cercetări ştiinţifice solide. În orice studiu de investigare imagistică a creierului se observă activitate similară în ambele părţi ale creierului. Cele două emisfere sunt, într-adevăr, diferite în moduri foarte precise, dar generalizarea aceea conform căreia suntem într-un fel sau altul fiindcă ne folosim mai mult stânga sau dreapta cerebrală este falsă“, explică specialistul într-un interviu acordat publicaţiei „Huffington Post“.

Împărţire geografică

Analizând creierul uman în diferite studii de amploare, cercetătorii conduşi de Stephen Kosslyn au descoperit că, de fapt, împărţirea se face între „jos“ şi „sus“. „Între partea superioară şi cea inferioară a creierului există o cută mai pronunţată. Am observat că partea superioară este implicată exclusiv în creaera şi monitorizarea planurilor. Pe când partea de jos a creierului clasifică şi interpretează informaţiile. Cel mai uimitor lucru pe care l-am descoperit este, însă, că persoanele care şi-au folosit în mod intens partea superioară a creierului îşi pot utiliza mai puţin partea inferioară şi viceversa“, spune Kosslyn.

O parte se ocupă cu strategiile, cealaltă cu perspicacitatea

În cadrul uneia dintre cercetări, neurocercetătorii americani au supus voluntarii unor teste cognitive şi de personalitate – pentru a le cuantifica aptitudinile, dacă sunt extravertiţi sau introvertiţi – dar şi unor investigaţii imagistice cerebrale. „Am descoperit că aceste teste au scos la iveală nişte calităţi importante ale gândirii cu creierul superior, cum sunt abilitatea de a pune la cale strategii. Dar aceleaşi teste nu au reuşit să identifice şi trăsăturile care se pronunţă puternic în creierul inferior, adică perspicacitatea“, potrivit neurocercetătorului.


Citeşte şi:

Unde este Dumnezeu? Importanţa religiei în viaţa noastră se vede în creier

Cercetătorii au descoperit că importanţa religiei sau spiritualităţii se află în strânsă legătură cu cortexul cerebral. Cu cât e mai gros cortexul, cu atât un om este mai credincios.

Cât de mult diferă creierul celor două sexe

Conexiunile din creierul bărbaţilor sunt total diferite de cele din creierul femeilor. Aşa se explică, de exemplu, de ce bărbaţii învaţă mai repede să schieze, pe când femeile au, de regulă, o memorie mai vastă.

De ce fetele se maturizează rapid, iar băieţii rămân copii până la 20 de ani? Secretul este în creier

A devenit deja un truism că fetele se maturizează mai repede decât băieţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, pentru prima oară că, de fapt, dezvoltarea cerebrală a fetelor are loc cu aproximativ zece ani mai devreme decât în cazul băieţilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite