VIDEO Gratuit la psiholog: ce şi cât va deconta, de fapt, statul român pentru copiii autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii vor fi diagnosticaţi ca autişti după criterii mai precise

Zilele trecute, Colegiul Psihologilor din România a anunţat că românii vor putea merge gratuit la psiholog de la 1 iunie. Şi pentru copiii autişti se vor deconta evaluarea, consilierea şi psihoterapia. Când vom putea beneficia, de fapt, de servicii psihologice gratuite, în ce condiţii şi la ce specialişti, am aflat la Adevărul Live.

 

„Pentru prima data, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au înţeles importanţa serviciilor psihologice. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces la servicii psihologice decontate. Cetăţenii pot apela mai uşor, mai deschis la serviciile psihologice, iar specialiştilor li se decontează aceste servicii. De altfel, s-a negociat o creştere a numărului de puncte pentru serviciile psihologice”, a declarat profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Imediat, de la 1 iunie, trebuie să se înceapă demersurile pentru decontări. Dar sunt pregătiţi specialiştii, sistemul şi chiar părinţii copiilor autişti pentru serviciile psihologice oferite de stat? Ne-au lămurit care este, de fapt, situaţia, Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism, Laurenţiu Ştefan, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Colegiului Psihologilor din România, şi psihologul Raluca Nica, de la Centrul Naţional de Sănătate Mintală, instituţie subordonată Ministerului Sănătăţii.

Servicii psihologice gratuite pentru români de la 1 iunie

Există un comunicat cu privire la extinderea serviciilor psihologice pentru românii asiguraţi. Sunt mai bine stipulate condiţiile de exercitare a profesiei, este prima data când sunt amintite serviciile de evaluare psihologică şi psihodiagnostic, consilierea psihologică, psihoterapie. Dar ce este mai important este că din 1 iunie se pot adresa pentru servicii specializate prin mai multe categorii medicale, accesând sistemul. Această este noutatea. Se decontează serviciile psihologice pentru adult şi s-a introdus în mod expres evaluarea psihologică şi psihodiagnosticul, consilierea psihologică pentru copii cu afecţiuni din spectrul autist. De la psihiatru există o trimitere către psiholog, explică Laurenţiu Ştefan, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Colegiului Psihologilor din România.

Se stipulează că furnizorii de servicii psihologice sunt psihologii atestaţi. Ei sunt împărţiţi în mai multe specialităţi. Noi avem în vedere specialităţile clinice, cei specializaţi în psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie şi psihopedagogie socială, completează Laurenţiu Ştefan.

Copiii cu autism consultaţii gratuite

Este important să se menţioneze că de la 1 iunie nu orice copil poate să acceseze serviciile. Ei trebuie să se adreseze unui medic specialist mai întâi care trebuie să încheie un contract de prestări servicii (psihologii, kinetoterapeuţii şi logopezii) şi să aibă contract cu Casa Naţională de Asigurări. Altfel, nu se poate adera la aceste avantaje. Mai este important de precizat că nu există specialişti suficienţi. Foarte mulţi psihologi deţin doar drept de liberă practică şi nu deţin cabinete individuale şi astfel nu se pot accesa serviciile lor gratuite. Părintele trebuie să înţeleagă importanţa colaborării cu un specialist care este acreditat., precizează şi Daniela Bololoi.

Raluca Nica la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Este important să avem psihologi cu cabinete proprii. Dacă anul acesta s-a făcut un prim pas, paleta s-a lărgit foarte mult şi modalitatea de contractare a devenit mult mai diferită. În toate lumea lucrurile se fac la anumite standarde şi noi trebuie să ne aliniem acestor tendinţe. Psihologii trebuie să înţeleagă că acest cabinet de liberă practică trebuie înregistrat la ANAF, spune şi Raluca Nica, psiholog la Centrul Naţional de Sănătate Mintală (foto dreapta).

Mai mult, este vorba şi despre un control al calităţii care se face în orice sistem de asigurare de sănătate. Un psiholog trebuie să facă dovada şi unui spaţiu adecvat, a unei pregătiri specifice. Aşadar este foarte important ca aceste cabinete să fie declarate organe fiscale, adaugă Laurenţiu.

Laurenţiu Ştefan la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Să ne entuziasmăm de ştire?

Până acum erau într-o oarecare măsură decontate. Eu nu sunt un mare entuziast pentru că psihologii vor trebui să-şi facă contracte cu diverşi medici şi ar putea să-şi facă o reţea de medici încât să-şi asigure concurenţa printr-un regim compensat, spune şi Gabriel Diaconu, medic psihiatru, printr-o intervenţie telefonică.

Acum avem de-a face cu orice metodă psihoterapeutică care şi-a dovedit eficienţa. E foarte important că următoarea etapă ar fi accesul direct al asiguraţilor la serviciilor psihologice , spune şi Laurenţiu (foto dreapta).

Discriminare din partea statutului

Încă un serviciu conect ne pune în faţa unui paradox: utilizatorul va trebui, din cauza birocraţiei să solicite trimiteri. Trebuie pus un diagnostic de boală chiar şi acolo unde nu e. Eu sunt foarte curios să văd cum vor funcţiona trimiterile de la specialist“, continuă Gabriel Diaconu.

Este o discrepanţă dintre ce oferă guvernul ca proiect şi ca uşurinţă în desfăşurare. Aici vorbim de autism sau tulburări cu forme speciale de educaţie. Statul român ar trebui să faciliteze acest egal la educaţie. Statul român discriminează pacientul sănătos de cel bolnav, şi incriminează copilul care are nevoie de o educaţie specială, spune Gabriel Diaconu.

Nu doar statul, cu toţii discriminăm.  Statul este o componentă doar, spune Daniela.

Formarea profesionistului în astfel de servicii este susţinută din propriul buzunar. Acum statul vine şi spune că va oferi aceste servicii cu consiliere în autism, dar îl vom oferi pe spinarea unor oameni care au dat faliment. În cazul autismului psihoterapia este o unealtă şi de educaţie şi trebuie să existe oameni care să primească formare, educare, în interiorul aceluiaşi program, continuă Gabriel Diaconu.

E totuşi un început pentru care s-a muncit 10-15 ani. Atunci nici n-a fost vorba să existe decontări aşa cum se fac astăzi. Ar trebui să privim constructiv. Nu toţi vor primi servicii psihologice, dar mulţi vor începe. Dacă ne uităm în proiectul de ordin avem medici oncologi, medici în hematologie mulţi medici care pot face aceste trimiteri. Trebuie totuşi să recunoaştem că este un pas uriaş, spune Raluca Nica.

Este vorba despre o dinamică spectaculoasă. Diferenţa între anul trecut şi anul acesta este foarte importantă, numai dacă luăm numărul de puncte, de la 40 la 90 de puncte, adică trei şedinţe pe zi la specialist. E adevărat că statul ar trebui să prioritizeze aceste intervenţii în domeniile de risc, al unor categorii vulnerabile. Am solicitat un program naţional de asistenţă psihologică în care să fie decontate o parte din serviciile de asistenţă psihologică a minorilor în problemele judiciare, de exemplu, la fel este vorba de asistenţa psihologică a victimelor şi martorilor. Statul ar trebui să găsească câteva metode să intervină şi să susţină formarea profesioniştilor, potrivit lui Laurenţiu.

Screeningul la medicul de familie ar putea conduce la o exagerare a pacienţilor

Daniela Bololoi la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Chestionarul de la medicul de familie care se aplică începând de la două luni, doar de medicul de familie. Întrebările sunt simple, dar foarte importante. O dată cu aplicarea acestui screening putem vorbi de un diagnostic precoce şi o intervenţie timpurie. Abia atunci putem vorbi de copii recuperaţi, de copii integraţi, de dobândire abilităţi, copii funcţionali măcar parţial, spune Daniela (foto dreapta).

Trebuie să facem o separare între semnele timpurii ale autismului şi semnele de comportament care apar într-un sindrom grav de tulburare familială: părinţi plecat la muncă în străinătate. Un asemenea screening orientează către servicii (încă insuficient dezvoltate pentru a răspunde unei cereri) de psihoterapie. Mi-este teamă că dacă nu suntem ponderaţi în răspunsurile noastre, să avem parte de o exagerare, intervine Gabriel.

Abstractul bolii nediagnosticate vs. concretul diagnosticul care traumatizează prin aşteptare

Cât de departe suntem noi în ceea ce priveşte numărul de specialişti pentru aceste tulburări din spectrul autist?, întreabă Gabriel.

Există câteva şcoli şi la noi, dar din păcate specialiştii îşi fac formările în alte şcoli Tot efortul financiar este asigurat de psihologi. Noi avem contract dar, din păcate, furnizorii de servicii sunt pregătiţi fără a exista un organism de calificare, spune Laurenţiu.

Se vor organiza liste de aşteptare pentru acces la intervenţie. Tare mi-e teamă că un timp mediu de aşteptare va dura 12 luni, un timp de traumă pentru familie. Nu facem decât să schimbăm abstractul bolii (că nu este detectată) cu concretul bolii dar cu aşteptare imensă, spune Gabriel.

La ora actuală pentru cei cu cabinete psihologice pregătirea profesională se poate deconta pe cabinet, spune Raluca.

Între 1-15 iunie trebuie depusă documentaţia de către psihologi

Fiecare casă îşi va stabili programul. Ar fi bine ca psihologii care doresc să furnizeze aceste servicii să se grăbească, să-şi găsească intermediari, medici specialişti cu care să colaboreze astfel încât pacienţii să se poată bucura de servicii, spune Laurenţiu.

Sunt mai puţine cabinete de psihopedagogie specială şi avem un deficit în ceea ce priveşte supraspecializarea psihologilor în autism. Însă, această lege va stimula pregătirea în domeniu. Orice mesaj pe care societatea îl transmite către profesionişti, cu siguranţă că-i va face să se îndrepte către acest domeniu, spune Laurenţiu.

Aceşti specialişti nespecializaţi încă se pot forma să capete competenţe în diagnostic şi în terapia autismului, astfel crescând numărul de specialişti. În acest moment multe servicii de recuperare se întâmplă în cadrul ONG-urilor şi psihologii funcţionează aici şi ei trebuie să înţeleagă că trebuie să încheie contracte şi să aibă drept de liberă practică, precizează Daniela.

Când beneficiem de decontări?

În jur de o lună, aceste servicii vor putea fi decontate de către Casă, spune Raluca.

Pe tot timpul anului, specialiştii pot să contracteze cu medicii specialişti în vederea decontării serviciilor, dar ca să fie decontate din iunie trebuie să se grăbească. Orice nouă modificare de furnizare a serviciilor se poate notifica şi astfel se va putea ajusta numărul de specialişti pe toată perioada acestui an. Însă, avem nevoie şi de un interes al medicilor şi ca medicii să ofere aceste servicii. Părinţii şi ONG-urile pot impulsiona acest lucru. Într-un asemenea stat toate grupurile au un cuvânt de spus. Cu toţii putem crea resurse, anunţă Laurenţiu.

Numărul maxim de ore decontate este de trei ore de psihoterapie, o oră de kinetoterapie şi o oră de logopedie pe zi, la recomandarea specialistului, adaugă şi Daniela Bololoi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite