Gimnastica minţii. 8 activităţi care îmbunătăţesc memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul are nevoie de „antrenament” pentru a-şi păstra performanţele  FOTO Arhivă
Creierul are nevoie de „antrenament” pentru a-şi păstra performanţele  FOTO Arhivă

Aşa cum corpul are nevoie de mişcare, şi memoria se întreţine prin activităţi specifice. Pentru o minte brici la orice vârstă, puneţi în practică un set de recomandări simple şi accesibile tuturor.

Dormi suficient. Somnul bun consolidează stocarea informaţiilor acumulate în timpul zilei. Chiar şi o siestă scurtă acţionează în mod benefic pentru împrospătarea creierului, informează site-ul passionsante.be.

Ocupă-ţi mintea. Cel mai aprig duşman al memoriei este inactivitatea cerebrală, pasivitatea. Pentru a-ţi menţine mintea ocupată dezleagă cuvinte încrucişate sau sudoku, joacă scrabble, şah, cărţi. Nu întâmplător şahul mai este numit „sportul minţii”. Dacă nu aveţi partener de joc sau aceste activităţi nu vă fac plăcere, există cititul. Lectura unei cărţi sau pur şi simplu obiceiul de a citi ziarul în fiecare zi ajută memoria, permite antrenarea capacităţii de stocare a informaţiilor şi de amintire a lor.

Aeriseşte-ţi creierul. La propriu, creierul are nevoie de o bună oxigenare pentru a funcţiona corespunzător. Mişcarea în aer liber, practicarea unei activităţi fizice individuale sau de grup, chiar şi ridicarea periodică de pe scaunul de la birou pentru a face câţiva paşi, ieşirea la prânz pentru o scurtă plimbare sunt tot atâtea metode prin care corpul nostru îşi îmbunătăţeşte respiraţia, aerisindu-şi totodată şi mintea. În plus, mişcarea stimulează producerea de substanţe benefice pentru funcţiile cognitive.

Nu permite stresului să te doboare. Gestionarea stresului este importantă pentru sănătatea fizică şi psihică. Dacă un nivel crescut de adrenalină poate fi util în cazul unui examen sau al participării la o conferinţă importantă, acumularea de stres şi anxietate produce perturbări ale memoriei şi concentrării.

Concentrează-te pe lucruri importante. Din cauza înmulţirii sarcinilor, de la cele mai banale la cele mai importante, oamenii se pierd, aşa încât este necesară o bună organizare a activităţii zilnice, în funcţie de priorităţi.

Fii curios. Dorinţa de a afla lucruri noi, curiozitatea contribuie la menţinerea funcţiilor mentale active, fiind una dintre cele mai bune stimulente pentru memorie.

Ascultă cu atenţie. Pentru a memora bine şi a înregistra informaţiile, un om trebuie să fie în măsură să le primească. Acest lucru înseamnă să asculţi cu atenţie interlocutorul.  

Începe ziua cu un mic dejun sănătos. O alimentaţie corectă începe cu micul dejun. Ceea ce se află în farfurie nu ajunge doar în stomac, ci hrăneşte şi creierul.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite