Ce legătură există între stângaci şi schizofrenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulburările psihotice sunt mai comune în rândul stângacilor, adică persoanelor care-şi folosesc mai mult partea dreaptă a creierului FOTO Shutterstock
Tulburările psihotice sunt mai comune în rândul stângacilor, adică persoanelor care-şi folosesc mai mult partea dreaptă a creierului FOTO Shutterstock

Fie că eşti stângaci sau dreptaci, acest lucru îţi poate spune multe despre personalitatea ta, cercetătorii susţinând chiar că este un fel de „fereastră“ biologică care poate prezice eventualele psihoze. Se pare că 10% din populaţie este stângace, dar mai interesant este faptul că 40% din pacienţii care suferă de schizofrenie sunt stângaci.


Există un număr mare de stângaci, aproape 40%, printre cei cu psihoze, cum ar fi schizofrenia, arată un studiu realizat de Centrul de Studii ale Copilului de la Universitatea Yale, SUA.

„În general, oamenii care suferă de psihoze sunt cei care au pierdut contactul cu realitatea, fiind stăpâniţi de halucinaţii, de iluzii sau de credinţe false. Interesant este că aceste simptome par să fie specifice stângacilor“, notează autorul studiului, Jadon Webb, psihiatru la Yale.

Rezultatele acestui studiu se bazează pe evoluţia unui grup de 107 persoane care au fost tratate ambulatoriu de clinica psihiatrică de la Yale. Neurologii şi specialiştii în comportament au propus teorii foarte interesante despre cum anumite tulburări psihice sunt specifice stângacilor, notează „Time“.

În general, creierul este împărţit asimetric atunci când vine vorba de aptitudini şi funcţii, cum ar fi limbajul şi emoţiile. Partea dreaptă a creierului, pe care stângacii o folosesc mai mult, este asociată cu dispoziţia şi cu emoţiile, iar partea stângă a creierului este asociată cu limbajul şi trăsăturile personalităţii.

Studiile care se bazează pe tomografii au descoperit, totuşi, că anumite persoane din categoria stângacilor au o distribuţie egală, în ambele părţi ale creierului, a aptitudinilor verbale (de limbaj). Asemenea tipare complică felul în care creierul procesează limbajul şi informaţia senzorială primită, astfel ajungându-se la pierderi de conexiune şi eşecuri ale reţelei neuronale, fapt care ar contribui la probleme în dezvoltare sau la tulburări psihice de tipul schizofreniei.

În cazul în care studiul celor de la Yale va fi validat, acest lucru îi poate ajuta pe cercetătorii de pretutindeni să găsească indicii sau markeri biologici în sângele stângacilor, care ar putea avertiza medicii la primul semn de psihoză. Aceşti markeri nu ar fi folosiţi să „însemneze“ stângacii ca fiind mai predispuşi la probleme psihice, ci ar putea ajuta la selectarea acelora care sunt expuşi celui mai mare risc de a se îmbolnăvi psihic şi la ajutarea lor cu tratamente atunci când boala este încă în faza incipientă, conchide „Time“.


Citeşte şi:

Cele mai noi recomandări pentru un creier sănătos

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, adică de insomnie, anxietate şi depresie, ba chiar şi de  tulburări asociate morţii celulelor cerebrale. Testele de inteligenţă, dar şi zilele întregi de tăcere asigură longevitatea „maşinăriei de control“.

„Fereastra cerebrală“: un nou dispozitiv pentru vindecarea creierului

Un implant denumit „fereastra cerebrală“ ar putea permite doctorilor să studieze materia cenuşie şi chiar să trateze pacienţi cu probleme neurologice prin raze laser direct în creier.

Mituri dărâmate: partea dreaptă a creierului responsabilă cu creativitatea, partea stângă cu logica şi matematica

Poate că „eşti de dreapta“, creativ, artistic, gânditor cu mintea deschisă, care percepe lucrurile din punct de vedere subiectiv. Sau, poate „eşti de stânga“, mai analitic, bun la detalii şi mai logic. Cel puţin aşa era până acum. Se pare că această idee despre funcţionarea creierului a devenit o simplă figură de stil.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite