Eşti mereu obosit? Ai putea suferi de depresie

Eşti mereu obosit?
Ai putea suferi de depresie

Oboseala persistentă şi somnolenţa în timpul zilei pot fi manifestări ale depresiei FOTO: Shutterstock

Unul din trei români suferă de o formă de tulburare depresivă şi doar o parte din ei se tratează. Cazurile de depresie s-au înmulţit din cauza problemelor financiare şi pierderii locurilor de muncă şi mulţi dintre suferinzi nu conştientizează gravitatea simptomelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Contextul social nefavorabil este cel mai important factor care poate declanşa o depresie în cazul persoanelor cu un psihic sensibil. Aşa se explică de ce, în prezent, se estimează că unul din trei români suferă de  tulburări depresive, deşi nu există statistici exacte în acest domeniu.

Din păcate, nu toţi depresivii conştientizează importanţa simptomelor şi nici nu recunosc manifestările depresiei. De aceea, nu beneficiază nici de un diagnostic corect, nici de tratamentul adecvat. Un alt motiv pentru care depresia este slab diagnosticată la noi în ţară este numărul mic de medici psihiatri: doar cinci la 100.000 de locuitori. Dintre aceştia, majoritatea profesează în oraşele mari, iar unele oraşe mici şi sate nu au niciun specialist în psihiatrie.

Starea de oboseală persistentă, semn de depresie

„Starea de oboseală şi de somnolenţă, care ar putea fi greşit atribuite programului prelungit de lucru şi stresului, pot fi, de fapt, simptome ale debutului unei tulburări depresive“, atrage atenţia Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.

Diagnosticul de depresie este şi mai sigur dacă, pe lângă acestea, se adaugă şi o stare permanentă de disconfort psihic, reducerea randamentului profesional, tulburări de atenţie şi de concentrare şi scăderea interesului faţă de activităţi care altă dată erau considerate plăcute.

La medic, de la primele manifestări

În foarte puţine cazuri persoanele cu astfel de probleme ajung la psiholog în fazele incipiente ale tulburării depresive, de fapt, cele mai multe persoane nu ajung la medic decât în fazele avansate ale depresiei, când este nevoie de un tratament complex al afecţiunii.

„Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană cu stări depresive este să meargă la medicul de familie pentru a obţine o trimitere către un psihiatru sau la un psiholog pentru evaluarea stării depresive, prin urmărirea evoluţiei stării psihice a pacientului timp de o lună-două“, spune medicul Alexandru Paziuc.

În cazul în care diagnosticul de depresie se confirmă, tratamentul constă atât în terapie cognitiv-comportamentală, la psiholog, cât şi în administrarea unui tratament medicamentos. Potrivit specialiştilor, tratamentul are efectele scontate în aproape toate cazurile, cu condiţia să fie respectat. În cazul în care persoana depresivă fie nu îşi ia medicamentele fie nu apelează la psihoterapie sau are un comportament vicios, există un risc crescut de recădere. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările