După ce a ieşit din comă, o chinezoaică de 94 de ani poate vorbi doar în engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jieyu Liu, bătrâna de 94 de ani din China, care vorbeşte doar în engleză după ce a ieşit din comă FOTO Daily Mirror
Jieyu Liu, bătrâna de 94 de ani din China, care vorbeşte doar în engleză după ce a ieşit din comă FOTO Daily Mirror

Internată în spital în urma unui accident vascular cerebral, o bătrână din China s-a trezit după două săptămâni în care a fost inconştientă că nu mai poate vorbi decât în limba engleză, o limbă pe care nu a mai folosit-o de peste 30 de ani.

Jieyu Liu, o femeie în vârstă de 94 de ani din China, şi-a revenit dintr-o comă de două săptămâni fără a mai putea vorbi în limba maternă. Medicii au rămas muţi de uimire când au auzit primele cuvinte ale pacientei în limba engleză. Nedumerită, femeia întreba într-o engleză perfectă unde se află şi ce se întâmplă. Rudele bătrânei au spus că aceasta fusese în trecut profesoară de limba engleză, dar că nu a mai utilizat această limbă de la pensionare, ceea ce înseamnă mai bine de trei decenii, notează Daily Mirror.

Liu Jieyu a fost adusă la spitalul din Changsha din provincia Hunan, după ce suferise un tip de accident vascular cerebral, numit şi atac ischemic tranzitor, provocat de o întrerupere sau diminuare a fluxului de sânge în creier. Fenomenul determină o scădere semnificativă a aportului de oxigen către celulele cerebrale, care, astfel, pot fi grav afectate.

S-a activat o altă zonă a creierului

„Presupunem că regiunea răspunzătoare de capacitatea sa de a vorbi chineza a fost deteriorată. Având în vedere că celulele creierului se pot regenera într-o anumită măsură, sperăm să vedem o oarecare ameliorare. Ne aşteptăm că în urma unui proces de reabilitare adaptat şi cu odihnă, pacienta să recupereze capacitaea de a vorbi în chineză“, a afirmat dr. Hou Tao, mdicul care se ocup de acest caz inedit, despre care spune că este unic în cariera sa.

Specialiştii spun că atunci când o persoană vorbeşte limba lui maternă se activează o anumită zonă a creirului, diferită de cea activată atunci când vorbşte o limbă străină. În acest caz, este posibil ca zona responsabilă de comunicare în limba maternă să fi fost afectată şi atunci zona răspunzătoare de folosirea limbii străine să fi preluat controlul. 

Acest lucru este posibil, datorită aşa-numitei plasticităţi a creierului. Cu alte cuvinte, atunci când apare nevoia de a vorbi iar ţesuturile care permit exprimarea în limba maternă sunt afectate, creierul redirecţionează comanda la o regiune capabilă să execute ordinul, cea care se ocupă de exprimarea într-o altă limbă.

Această situaţie poate apărea chiar şi atunci când un om cuonoaşte superficial o altă limbă. Un exemplu în acest sens a fost înregistrat în 1937. Era vorba de un copil de 8 ani care îşi revenise din coma survenită în umra unei lovituri violente la cap şi care era incapabil să răspundă la întrebările medicilor în limba lui maternă, germana. El înţelegea perfect ce i se spunea, dar nu putea articula nicio silabă. În schimb, băiatul a recurs la cele câteva cuvinte pe care le cunoştea în limba română pentru a comunica.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite