„Decid pentru mine“, proiect lansat de Active Watch şi Asociaţia Română de Psihiatrie în sprijinul persoanelor ce suferă de dizabilităţi psihosociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 200.000 de români suferă de schizofrenie FOTO: Shutterstock
Peste 200.000 de români suferă de schizofrenie FOTO: Shutterstock

O persoană din şase suferă de un episod depresiv, la un moment dat în viaţă. Schizofrenia afectează 1% din populaţia României, adică aproape 200.000 de persoane, iar atacul de panică este experimentat anual, cel puţin o dată, de 30% până la 40% din populaţie.

Acestea sunt doar trei dintre tulburările care ne pot afecta creierul într-o societate în care stresul a devenit prima noastră natură. Aşadar, să nu întoarcem privirea, ci, mai degrabă, să încercăm să înţelegem că dincolo de orice “perdea” a suferinţei se află un om, la fel de fragil ca noi.

Oamenii se tem de ceea ce nu înţeleg, de aceea persoanele care suferă de o tulburare de sănătate mintală sunt, de regulă, ignorate, ridiculizate sau respinse. Însă, nimeni nu alege să sufere de o tulburare mintală, iar acceptarea şi tratarea ei sunt imposibile fără suportul celor din jur.

Persoanele cu dizabilităţi psihosociale reprezintă un grup deosebit de stigmatizat şi discriminat în România.


Odată pus diagnosticul, acesta se transformă într-o etichetă care anulează dreptul la demnitate şi la o viaţă independentă, deşi, în realitate, multe dintre persoanele care suferă de o tulburare de sănătate mintală dispun de toate abilităţile necesare unei vieţi active.

Primul pas către sănătatea mintală îl reprezintă echilibrul, încrederea şi respectul din partea celor apropiaţi.

Astfel, societatea devine mai deschisă şi poate asigura un mediu incluziv pentru persoanele cu dizabilităţi psihosociale, un mediu în care aceste persoane pot duce o viaţă activă, luând singure deciziile care le influenţează viaţa şi fiind reprezentaţi doar atunci când este nevoie.

Pentru persoanele cu dizabilităţi psihosociale, ActiveWatch şi Asociaţia din România de Psihiatrie Comunitară au lansat proiectul Decid pentru mine!, prin care îşi propun să crească nivelul de conştientizare a drepturilor şi posibilităţilor de autoreprezentare şi acţiune civică a persoanelor cu dizabilităţi psihosociale.

depresie

În prezent, cele mai cunoscute tulburări psihice sunt:

1. Tulburarea somatoformă, care se manifestă prin prezenţa unor simptome somatice care afectează buna funcţionare a individului în plan personal, psihologic, social, profesional etc.
2. Tulburarea obsesiv compulsivă (OCD), care se manifestă prin gânduri repetitive, nedorite şi comportamente rituale;
3. Tulburarea de personalitate borderline se prezintă prin schimbări de dispoziţie, impulsivitate, ostilitate şi relaţii sociale instabile;
4. Atacurile de panică presupun un nivel crescut de teroare;
5. Agorafobia reprezintă frica de locuri sau situaţii în care poate apărea un atac de panică;
6. Tulburarea afectivă bipolară, cunoscută şi sub denumirea de boală maniaco-depresivă, este o tulburare psihică ce presupune variaţii mari ale dispoziţiei afective, energiei şi capacităţii de funcţionare a unei persoane.
7. Schizofrenia variază în simptome, severitate şi durată de la persoană la persoană şi poate interfera cu capacitatea sau abilităţile persoanei de a avea un job sau de a se integra în societate;
8. Fobia specifică reprezintă frica de un obiect, animal sau situaţie circumscrisă, bine precizată;
9. Fobia socială e frica faţă de una sau mai multe situaţii sociale;
10. Depresia se manifestă prin lipsa plăcerii activităţilor pe care persoana afectată le desfăşoară, iar nivelul energiei psihice este atât de redus, încât orice acţiune, cât de mică, presupune mult efort;
11. Anxietatea generalizată se manifestă prin îngrijorări persistente care afectează viaţa socială.

Află mai multe despre dizabilităţile psihosociale aici!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite