Decesul unui prieten contează. Cum este afectată sănătatea fizică şi psihică. Studiu

Decesul unui prieten contează. Cum este afectată sănătatea fizică şi psihică. Studiu

Sănătatea fizică şi mintală este afectată în cazul în care pierdem o persoană dragă

Decesul unei persoane apropiate poate afecta până la patru ani sănătatea şi starea de bine, potrivit unui studiu citat de Press Association. Femeile suferă mai mult.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stirling din Scoţia şi de la Universitatea Naţională Australiană au analizat date adunate timp de 14 ani de la 26.515 indivizi şi au descoperit o gamă de consecinţe negative trăite de cei cărora le-a murit o persoană apropiată, citează agerpres.ro.

Efecte adverse semnificative asupra stării de bine a unei persoane au fost observate timp de patru ani după un deces, nu doar la nivel fizic, ci şi psihologic.
„În mare parte, cercetările anterioare pe tema suferinţei şi doliului s-au concentrat asupra decesului unei rude apropiate, de multe ori soţul sau soţia. Ştim cu toţii că atunci când moare un partener de viaţă, un copil sau un părinte, persoana îndoliată de cele mai multe ori va suferi şi se va simţi rău o perioadă de timp. Impactului decesului unui prieten, prin care majoritatea dintre noi vom trece, nu îi este acordat acelaşi interes“, a declarat doctor Liz Forbat, profesor-asociat la Universitatea Stirling.

„Decesul unui prieten este o formă de suferinţă lipsită de drepturi“

Sănătatea şi stare de bine a persoanelor cărora le-a murit un prieten suferă un declin accentuat timp de patru ani şi totuşi angajatorii, medicii de familie şi comunitatea nu se concentrează pe a oferi susţinere celor îndureraţi, a remarcat specialista.

Femeile sunt mai afectate de decesul unei persoane apropiate în comparaţie cu bărbaţii, în cazul lor observându-se un declin mai pronunţat al vitalităţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele de sex feminin suferă o deteriorare mai accentuată la nivelul sănătăţii mintale.
„Decesul unui prieten este o formă de suferinţă lipsită de drepturi, una care nu este luată în serios sau căreia nu i se acordă o importanţă prea mare. Acest lucru înseamnă că suferinţa lor ar putea să nu fie recunoscută în mod deschis sau exprimată, iar impactul este banalizat. Această cercetare dovedeşte că decesul unui prieten contează şi, ţinând cont că este o experienţă umană universală, concluziile sunt aplicabile la nivel internaţional“, a subliniat Forbat.

Cercetarea sugerează importanţa asigurării serviciilor de asistenţă persoanelor care au trecut prin decesul unui prieten, pentru a le ajuta să dezvolte reţelele de sprijin necesare, au spus autorii cercetării publicate în „Plos One“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: