Cuplurile masculine cooperează mai bine decât cele feminine. Cum se descurcă perechile mixte

Cuplurile masculine
cooperează mai bine decât cele feminine. Cum se descurcă perechile mixte

Când vine corba de cooperare, activitatea cerebrală este diferită, în funcţie de gen

Un studiu, publicat pe 8 iunie  pe site-ul facultăţii de medicină a Universităţii Stanford, arată cum creierele funcţionează diferit, în funcţie de gen, atunci cand vine vorba de îndeplinirea unor sarcini care presupun cooperarea între parteneri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rezultatele cercetării au fost publicate în Scientific Reports pe 8 iunie anul acesta. Cercetarea ar putea oferi câteva indicii de îmbunătăţire a comunicării şi coooperării dintre bărbaţi şi femei, şi ar putea explica de ce unele cupluri se ceartă, afirmă autorii studiului, citaţi de med.stanford.edu.

„Nu este vorba despre faptul că bărbaţii sau femeile sunt mai buni atunci când vine vorba de îndeplinirea unor sarcini în comun sau că nu pot coopera unii cu alţii, ci despre faptul că există diferenţe în felul în care o fac“, a explicat Allan Reiss, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale.

În cadrul studiului, participanţii au fost rugaţi să coopereze cu alt partener. Îîn acest timp activitatea cerebral le-a fost scanată simultan. Rezultatele au arătat că bărbaţii şi femeile au modele diferite de activitate cerebrală.

Cooperarea, fie că este între prieteni, colegi sau guverne este văzută ca fundament pentru societatea umană. Cu toate acestea, nu toată lumea cooperează în mod egal. Studii anterioare au examinat rolul sexelor în nivelurile de cooperare.De exemplu, s-a demonstrat deja că femeile cooperează mai mult atunci când sunt supravegheate de alte femei, iar bărbaţii au tendinţa de a coopera mai bine în grupuri mari.

Acest nou studu a implicat 222 de participanţi, grupaţi în perechi. Acestea erau formate din doi bărbaţi, două femei sau un bărbat şi o femeie. Partenerii stăteau unul în faţa celuilalt, fiecare în faţa unui calculator, dar nu puteau comunica. Participanţii au fost rugaţi să apese un buton când pe ecranul computerului un cerc îşi schimba culoarea. Scopul era ca ambii parteneri din „cuplu“ să apese simultan butonul.

După fiecare încercare, li s-a spus cine a apăsat butonul mai devreme şi cu cât mai devreme a fost apăsat. Perechile au avut la dispoziţie 40 de încercări pentru a se sincroniza.

„Am dezvoltat acest test deoarece e simplu şi permite înregistrarea cu uşurinţă a răspunsurilor“, a declarat Reiss.

Rezultatele au aratat că, în medie, perechile formate din doi parteneri de sex masculin s-au comportat mai bine decât perechile de sex feminin în ce priveşte rezultatele temporale. În urma analizei datelor cerebrale, s-a observat că activitatea creierului, la ambele perechi de acelaşi sex, a fost extrem de sincronizată în timpul activităţii.

În mod surprinzător, şi perechile mixte de gen s-au descurcat la fel de bine ca perechile de sex masculin, chiar dacă scanarea creierul lor nu a fost la fel de coerentă.

Cu toate acestea, rezultatele ar putea explica modul în care cooperarea a evoluat la om şi dacă aceasta a evoluat în mod diferit la bărbaţi şi femei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: