Specialiştii spun că subconştientul se manifestă într-un anume mod, ca şi cum ar avea propria gândire, separată de gândirea conştientă. 
 
Activitatea subconştientului este foarte importantă în transformarea noastră ca oameni, ea poate fi influenţată de sugestii pozitive sau negative. Sugestiile pot influenţa subconştientul, astfel el ne poate deveni aliat sau inamic. 
 

Autosugestia

În medicină, dar şi în alte domenii se foloseşte o metodă de influenţare a subconştientului numită autosugestie. Este vorba despre repetarea unui mesaj cu glas încet, clar, monoton, timp în care persoana trebuie să se găsească într-o stare de relaxare, cum este aceea de dinaintea somnului.
 
Sugestia şi autosugestia pot ajuta la eliberarea subconştientului de anumite sugestii negative care au un efect rău asupra organismului. De exemplu dacă unui bolnav i se spune că va primi un medicament nou, eficient, care îl va putea vindeca şi el este convins că aşa se va întâmpla, subconştientul lui va reacţiona în sensul în care a primit sugestia şi va declanşa procesul de vindecare, chiar dacă în realitate a băut doar apă. 
 

Visele

Oamenii au tendinţa de a crede în vise, de aceea sunt interesaţi de semnificaţia viselor. Pentru unii oameni, visul este perceput ca un discurs, ei spun de exemplu că toată viaţa au fost ,,bântuiţiˮ de anumite vise, care le dădeau anumite semne (sub diferite înfăţisări) despre anumite lucruri din viaţa lor. Visul este perceput ca un element de legătură între corp şi suflet. Între cele două există o diferenţă clară: corpul se comportă într-un anume fel, de obicei într-un mod previzibil, sufletul se comportă mereu diferit.  

Telepatia

De-a lungul anilor s-au realizat diferite experienţe în instituţii specializate, pentru descifrarea tainelor telepatiei – transmiterea gândurilor între oameni. Transmisia telepatică poate fi recepţionată chiar şi acolo unde nu pot să pătrundă undele radio. Dacă persoana care transmite se concentrează intens, iar persoana care primeşte este într-o stare de relaxare, transmisia gândurilor se poate face chiar şi sub formă de imagini. 

Recepţionarea unui mesaj telepatic se face în subconştient. El este înţeles, decodificat şi transmis subconştientului. De asemenea el poate produce modificări în corpul energetic al persoanei care primeşte mesajul dar şi în corpul fizic al acesteia.

Dacă este vorba despre un mesaj pozitiv, acesta va fi acceptat imediat pentru că va crea o stare de bine. Am putea spune că este vorba despe magie, despre transmiterea gândurilor sau a sugestiilor spre mintea unei persoane care este receptor, se insinuează în mintea acesteia anumite intenţii de înfăptuire pe care ea poate nici nu şi le-a propus sau nu şi le-a dorit. Puterea gândului exprimat sau concentrat pe o anumită idee poate fi foarte mare. De aceea se spune că trebuie ,,să fii atent la ce îţi doreşti, că s-ar putea să ţi se întâmple.ˮ

Hipnoza

În psihoterapie se foloseşte hipnoza. Pacientul se aduce într-o stare de relaxare şi prin hipnoză este determinat să exprime anumite evenimente din trecut, sentimente reprimate. Multe persoane care au trecut prin moarte clinică povestesc ceea ce îşi amintesc, relatările lor sunt uneori pline de mister, de evenimente greu de crezut, uimitoare şi controversate. Majoritatea spun despre desprinderea de corp, plutirea în aer, modul cum şi-au privit propriul trup, faptul că au văzut persoanele din jur şi au auzit ceea ce vorbeau, trecerea lor printr-un tunel şi apropierea de o lumină intensă, pură.

Sunt mii de cazuri de oameni ce provin din clase sociale, religii, grade de cultură diferite. Toţi aceşti oameni au fost în moarte clinică, s-au întors la viaţă şi au devenit preocupaţi îndeosebi de starea lor morală, îşi doresc cu ardoare o evoluţie spirituală înainte de toate.

Impactul gândirii asupra realităţii vieţii noastre

Puterea gândurilor noastre este mare, mai ales dacă devenim conştienţi de asta şi o folosim în mod pozitiv. Mulţi oameni îşi pun întrebarea: Ne putem influenţa viitorul prin gânduri? Ei îşi doresc să poată lăsa toate problemele în trecut şi să meargă mai departe cu mult curaj pentru a-şi atinge obectivele mai rapid şi mai uşor.
 
O mare parte dintre ei cred că se poate, consideră că este posibil deoarece chiar au avut experienţe care le-au demonstrat acest lucru. Ei cred în ideea că prin gânduri transmitem informaţii spre exterior şi de asemenea că suntem înveliţi într-un fel de aură sau carismă. 
 
Se spune că 95% din oameni repetă în mod inconştient gîndurile, permanent. Concluzia este că prin intermediul gândurilor îţi poţi influenţa viitorul. Teoria este simplă, este posibil să fie mai greu cu practica, mai ales la unii oameni. Conştientizarea lucrurilor pe care ni le dorim poate duce la schimbare, la obţinerea lor.
 
Atunci când ne concentrăm pe ceea ce ne dorim să realizăm, trebuie să avem acea stare de relaxare, de pace interioară. Este destul de simplu din punct de vedere teoretic, dar în realitate este nevoie de exerciţiu de instruire, de practică, de experienţă. Prin stăpânirea acestei tehnici poţi fi plăcut surprins de impactul pe care îl are gândirea ta asupra realităţii vieţii tale. Printr-o gândire pozitivă vei putea rezolva mai uşor conflictele, vei putea avea mai rapid succes în activităţile tale, îţi vei putea îndeplini anumite vise pe care le ai.