Cum îţi învingi fobiile

Cum îţi învingi fobiile

Unii se pot teme să iasă în afara casei (agorafobie) sau să intre în spaţii închise, cum sunt liftul, metroul sau pivniţele (claustrofobie).

Liftul, parcarea, albinele, o simplă zgârietură... Toate aceste lucruri aparent inofensive ne pot crea fobii. Deseori, aceste spaime iraţionale transformă viaţa celui care suferă de ele într-un coşmar. Din fericire, le poţi depăşi!

Ştiri pe aceeaşi temă

Fobia reprezintă frica de un obiect sau o situaţie care, pentru marea majoritate a oamenilor, nu reprezintă nimic altceva decât un obiect sau o situaţie. Unele fobii sunt uşoare şi nu afectează foarte mult viaţa cotidiană, altele însă sunt atât de severe încât cei afectaţi rămân închişi în casă, nu-şi pot păstra un serviciu sau nu ajung să nu mai aibă niciun fel de contacte sociale. În lumea contemporană, fobiile sunt frecvente.

Cauzele fobiilor sunt variate. Ele pot fi legate de evenimente traumatice din copilărie sau adolescenţă sau de situaţii în care spaima a fost extrem de intensă şi nu  a putut fi depăşită. Fobiile sociale, de exemplu, pot fi legate de situaţii din trecut, cum ar fi o serbare şcolară sau un eveniment în familie, în care copilul a fost pus într-o situaţie jenantă.

Simple spaime iraţionale

Oamenii pot prezenta fobii faţă de aproape orice obiect sau situaţie. Unii se pot teme să iasă în afara casei (agorafobie) sau să intre în spaţii închise, cum sunt liftul, metroul sau pivniţele (claustrofobie). Aţii se pot teme de boală, de anumite situaţii sociale sau pot prezenta o fobie specifică faţă de animale, insecte sau păsări. Fobiile sunt spaime iraţionale.

Şi cei care le au le percep ca atare; mai mult, sunt, în general conştienţi că fricile lor sunt exagerate, dar fiind iraţionale, nu le pot controla. „Din perspectivă psihodinamică, mecanismul declanşării simptomului  fobic poate fi înţeles ca o soluţie sau o alegere de compromis, în vederea menţinerii unui echilibru psiho-afectiv. Ceea ce odată, în istoria personală, a fost trăit ca înfricoşător sau ameninţător va tinde, în anumite contexte situaţionale asemănătoare la nivelul simbolizării, să revină în conştient şi să readucă acea încărcătură afectivă dezagreabilă. Acest fapt va activa mecanismele psihice de apărare, prin declanşarea unor conduite evitante şi, în mod specific, prin fobii”, explică psihologul Andrei Pişcu.

Află pe Clicksanatate.ro cum să-ţi învingi fricile!

Acid uric crescut. Ce poate fi?

Aliaţi naturali în bolile pancreatice

citeste totul despre: