Cum ne afectează zgomotele puternice din jur sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunetele din mediul înconjurător sunt un element cotidian şi esenţial al vieţii noastre, însă în momentul în care sunetele devin zgomote care se repetă le nesfârşit sănătatea noastră este pusă în pericol.

Varietatea sunetelor ne face de multe ori ziua plăcută. Poate fi vorba de interacţionarea cu persoanele plăcute din jurul nostru, muzica preferată sau trilurile păsărilor care în timpul sezoanelor calde ne fac ziua mai frumoasă.

Problemele încep în momentul în care locul sunetelor plăcute este luat de zgomotele produse de diferite persoane din jurul nostru, aparate electronice sau alte surse.

Cotidianul „Huffington Post” prezintă şase moduri în care zgomotele afectează sănătatea oamenilor.

1.Zgomotele pot afecta capacitatea de învăţare a copiilor

În prima parte a vieţii capacitatea de concentrare este esenţială pentru copiii care îşi doresc să poată acumula cât mai multe cunoştinţe. Gălăgia din jur îi distrage de la ceea ce fac şi poate „contribui” la nemotivarea lor.

2.Sunetele puternice afectează productivitatea la locul de muncă

Numărul mare al persoanelor dintr-o încăpere, la locul de muncă, are un efect de multe ori cu direct proporţional cu nivelul productivităţii. Densitatea mare duce automat la un nivel ridicat al gălăgiei şi distragerii atenţiei.

3.Riscul apariţiei bolilor de inimă în urma odihnei ineficiente cauzate de gălăgie

Potrivit  unui studiu al World Health Organization din 2011 oamenii care locuiesc în zone apropiate de aeroport sau de staţii de tren sun predispuşi la bolile de inimă cauzate de somnul necorespunzător şi stresul căpătat în urma zgomotelor repetate.

4.Persoanele cu atenţie distributivă sunt foarte afectate de zgomotele puternice

Deşi este crezut că persoanele cu atenţie distributivă îşi pot realiza sarcinile cu uşurinţă, condiţiile de lucru în care sunetele sunt la un nivel ridicat îi poate duce pe aceştia la o lipsă totală a concentrării şi apariţia stresului.

5.Muzica nu te poate ajuta

În momentele în care vrem să ne deconectăm de la activităţile celor din jur şi să ne contrăm exclusiv asupra propriilor activităţi alegem să ne punem căştile şi să ascultăm muzică. Însă, chiar dacă încercăm această soluţie, mişcarea celor din jur reuşeşte să producă de multe ori mai mult zgomot decât nivelul muzicii ascultate.  

6.Zgomotul excesiv induce o stare a nepăsării faţă de propria persoană

Stresul cauzat de gălăgie poate duce la o stare în care interesul faţă de propriul fizic, dar şi relaţiile cu cei din jur, să fie diminuat, iar atitudinea să fie una pesimistă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite