Ce se întâmplă după ce murim? Medicii au descoperit detalii surprinzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi creierul nu mai funcţionează, oamenii rămân conştienţi cel puţin trei minute după ce inima se opreşte  Foto mirror.co.uk
Deşi creierul nu mai funcţionează, oamenii rămân conştienţi cel puţin trei minute după ce inima se opreşte  Foto mirror.co.uk

Cel mai amplu studiu realizat vreodată despre experienţele la limita morţii a scos la iveală că mintea poate rămâne activă mai multe minute după ce inima se opreşte şi corpul intră în moarte clinică.

Există sau nu viaţă după moarte? E o dezbatere eternă, care a înfierbântat minţile multor oameni de ştiinţă de-a lungul timpului. Acum cercetătorii de la Universitatea Southampton din Marea Britanie cred că deţin răspunsul la această întrebare ancestrală.

În cadrul unui amplu studiu, numit „Aware“ (Conştient), care a inclus 2.060 de pacienţi, din 15 spitale din Marea Britanie, SUA şi Austria, aceştia au descoperit că mintea umană continuă să fie trează în timp ce corpul se află în moarte clinică, scrie mirror.co.uk

Mai exact, cercetătorii au aflat că aproximativ 40% din pacienţii care supravieţuiseră unui stop cardiac erau la curent cu evenimentele din perioada în care erau morţi clinic, ei declarând că au fost „prezenţi“ cât inima lor nu mai bătea.

Dr. Sam Parnia, medicul care a condus studiul, a explicat că după ce inima nu mai bate, există un interval de aproape trei minute în care mai există o formă de conştienţă.

El a preciazat că anterior se credea că în aceste circumstanţe au loc, de fapt, numai halucinaţii. Aceste gen de experienţe sunt descrise, în mod normal, ca fiind O.B.E. (out of body experiences - experienţe în afara corpului) sau N.D.E. (near-death experiences – experienţe în apropierea morţii).

Descoperirea este semnificativă, deoarece până acum, de cele mai multe ori, se presupunea că experienţele în legătură cu moartea sunt halucinaţii sau iluzii, care au loc fie înainte de oprirea inimii, fie după ce inima a fost repornită cu succes, şi nu o experienţă referitoare la evenimentele «reale» care se petrec cât timp inima nu bate“,  a declarat dr. Parnia, profesor la Universtitatea de Stat din New York.

Rezultatele studiului au arătat că 39% din pacienţii care au supravietuit unui stop cardiac au descris un fel de percepţie a conştienţei, dar nu au avut amintiri explicite.

Un total de 46% au prezentat o gamă largă de amintiri mintale, 9% au avut experienţe compatibile cu N.D.E. şi 2% experienţe de tipul O.B.E., cu amintiri explicite despre evenimentele „văzute“ şi „auzite“.

Conştiinţa şi conştienţa au apărut ca fiind active într-un interval de trei minute, atunci când nu existau bătăi ale inimii. Acest lucru este paradoxal, deoarece creierul nu mai funcţionează de obicei după 20-30 de secunde de la oprirea inimii şi nu-şi reia activitatea până când inima nu este repornită. Mai mult, amintirile detaliate de pacienţi au fost în concordanţă cu evenimentele verificate“, a subliniat medicul.


Studiul „Aware“ este unul „fascinant“, iar autorii trebuie felicitaţi pentru realizarea lui, crede dr. Jerry Nolan, redactorul-şef al revistei „Resuscitation“ (Resuscitarea) în care a fost publicată lucrarea.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite