Cât de mult diferă creierul celor două sexe

Cât de mult diferă creierul celor două sexe

Stereotipurile despre femei şi bărbaţi şi-au găsit explicaţiile în conexiunile cerebrale ale celor două sexe FOTO Shutterstock

Conexiunile din creierul bărbaţilor sunt total diferite de cele din creierul femeilor. Aşa se explică, de exemplu, de ce bărbaţii învaţă mai repede să schieze, pe când femeile au, de regulă, o memorie mai vastă.

Conexiunile din creierul bărbaţilor sunt total diferite de cele din creierul femeilor. Aşa se explică, de exemplu, de ce bărbaţii învaţă mai repede să schieze, pe când femeile au, de regulă, o memorie mai vastă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Pennsylvania, din Philadelphia, după ce au analizat circuitele cerebrale a unui număr de 949 de tineri cu vârste între 8 şi 22 de ani (428 de băieţi şi 521 de fete).

Rezultatele investigaţiilor imagistice au arătat că bărbaţii prezintă o activitate neuronală intensă în interiorul fiecăreia dintre cele două emisfere cerebrale, în timp ce femeile sunt conectate „transversal“, neuronii din cele două emisfere comunică mult între ei. De asemenea, în cazul bărbaţilor, există o conexiune neuronală între partea frontală a creierului, sediu al coordonării, şi partea din spate, cerebelul, sursă a intuiţiei.

Aşa se explică de ce bărbaţii sunt, în medie, mai capabili să înveţe să execute o singură sarcină, cum este mersul pe bicicletă, înotul sau schiul, crede profesorul Ragini Verma, coordonatorul studiului american.

În cazul femeilor, legăturile care leagă emisfera dreaptă, sediu al capacităţii de analiză şi de prelucrare a datelor, de cea stângă, sursă a intuiţiei, demonstrează de ce femeile au, de regulă, o memorie superioară comparativ cu cea a bărbaţilor şi o inteligenţă socială superioară. De asemenea, femeile sunt multitasking, ele pot duce bine la îndeplinire mai multe sarcini simultan.

„Studiul nostru arată cât de complementari sunt, de fapt, creierii celor două sexe“, precizează profesorul de psihologie Ruben Gur, coautor al cercetării.

Pentru a-i linişti pe sexişti, oamenii de ştiinţă americani subliniază că, în vreme ce bărbaţii sunt superiori femeilor în materie de vitezăa prelucrării şi procesării informaţiilor, ele îi depăşesc pe ei la capacitatea de atenţie, la memoria cuvintelor şi a feţelor, precum şi la testele de inteligenţă socială. 

 


Citeşte şi:

Coeficientul de inteligenţă emoţională, cel mai important în viaţă. Cât de bine stai la acest capitol?

„Păcat că a citit atât de mult, că nu se descurcă deloc în viaţă“. De câte ori ai gândit astfel despre cineva, ai intuit, de fapt, că persoana respectivă stă mai prost la capitolul inteligenţei emoţionale decât la cel al IQ-ului.

Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii

Motivul pentru care multe femei sunt morocănoase dimineaţa este că ele au, de fapt, nevoie de mai mult somn decât bărbaţii şi, în cele mai multe cazuri, nu au parte de numărul necesar de ore de odihnă, au descoperit oamenii de ştiinţă americani.

VIDEO 5 lucruri pe care nu le ştiai despre creierul uman

Misterele centrului de control al organismului uman nu au fost complet elucidate încă. Funcţiile creierului sunt atât de complexe, încât nici cele mai strălucite minţi nu le pot înţelege integral. Însă studiile din ultimii ani au demonstrat lucruri despre creier care cu 100 de ani în urmă nici nu puteau fi imaginate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările