Boala Parkinson apare în sistemul digestiv şi apoi ajunge la creier. Studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele boli neurodegenerative debutează în sistemul digestiv
Unele boli neurodegenerative debutează în sistemul digestiv

O echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, a găsit o nouă dovadă potrivit căreia boala Parkinson debutează în intestine şi apoi ajunge la sistemul nervs central.

Tot mai multe rezultate ale studiilor efectuate de oamenii de ştiinţă indică existenţa unei conexiuni  între intestine şi creier în boala Parkinson. Noua cercetare arată că o proteină cu defect de pliere, asociată cu boala neurodegenerativă, poate călători prin corp, de-a lungul nervului vag care formează o reţea ce leagă stomacul şi intestinul subţire de baza creierului, potrivit agerpres.ro.

Studiul s-a desfăşurat deocamdată pe şoarecii de laborator. Acestora li s-a injectat în tractul intestinal 25 de micrograme de protein cu defect de pliere – alfa-sinucleină -  creată în laborator, după care a fost analizat ţesutul cerebral la interval de una, trei, şapte şi zece luni de la procedură.
Oamenii de ştiinţă au constatat că, în timp, proteina a început să se acumuleze în zonele în care nervul vag se lega de intestin şi a continuat să se răspândească în toate regiunile creierului. Rozătoarele au avut şi o reducere a abilităţilor motorii, preum şi un nivel de anxietate mai ridicat.

O a doua etapă a studiului a constat în tăierea nervului vag al unor şoareci, înainte de injectare. Aceştia nu au mai avut semne de boală, comparative cu cei care aveau nervul vag intact, la şapte luni de la injectare.

Cercetarea a arătat că proteina alfa-sinucleină poate ajunge din intestine la creier de-a lungul nervului vag, iar blocarea rutei de transmitere ar putea contribui la prevenirea apariţiei semnelor acestei afecţiuni neurodegenerative.

Studiul a fost publicat în jurnalul Neuron.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite