Boala Parkinson se manifestă cu până la 10 ani înainte de apariţia simptomelor motorii. Mergi la neurolog pentru control!

Boala Parkinson se manifestă cu până la 10 ani înainte de apariţia
simptomelor motorii. Mergi la neurolog pentru control!

Boala Parkinson apare mai des la vârstnici

Boala Parkinson este a doua maladie neurodegenerativă ca frecvenţă, după Alzheimer. Primele semne pot apărea cu mult înaintea debutului clinic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Teatrul „Nottara”, au lansat campania de informare şi educare „Grija pentru cei dragi este cel mai frumos cadou”, cu scopul de a aduce în atenţia publicului importanţa diagnosticării la timp a Bolii Parkinson, cea de-a doua afecţiune neurologică progresivă ca frecvenţă. 

Dan Răican, preşedintele Asociaţiei de Luptă Împotriva Bolii Parkinson a salutat colaborarea cu Teatrul „Nottara”: „Prin toate campaniile pe care le-am făcut până acum, am încercat să transmitem mesajele noastre către pacienţi şi publicul larg, alegând de fiecare dată forme şi metode de exprimare atipice. Este prima dată când colaborăm cu un teatru şi dorim să mulţumim echipei de la Nottara pentru deschiderea de care a dat dovadă, ajutându-ne să le vorbim cât mai multor persoane despre ce înseamnă Boala Parkinson şi despre importanţa vizitei la medicul neurolog“.

„Grija pentru cei dragi e cel mai frumos cadou“

În campanie s-au implicat artiştii Ioana Calotă, Răzvan Bănică şi Vlad Zamfirescu care au firmat fiecare câte un videoclip care va fi difuzat în luna decembrie.

„Am primit nenumărate daruri de la mama: plăcerea de a cânta, dragostea pentru portul popular sau bucuria de a merge împreună în natură. Cred că toţi ar trebui să facem tot ce ţine de noi să ne avem părinţii aproape cât mai mult timp. Am acceptat cu bucurie să fac parte dintr-o campanie care are un mesaj emoţionant, în care eu cred sincer: grija pentru cei dragi chiar e cel mai frumos cadou“, a declarat Ioana Calotă.

„Implicându-mă în această campanie, am avut ocazia să aflu mai multe despre Boala Parkinson. De exemplu, că această afecţiune nu afectează doar persoanele în vârstă sau că înseamnă mai mult decât tremorul pe care îl recunoaştem cu toţii. M-am bucurat să aflu că există însă tratamente care pot ajuta pacienţii să ţină boala sub control. Cred că toţi ar trebui să ne informăm mai mult despre ce înseamnă Boala Parkinson“, a spus, la rândul său, Răzvan Bănică.

Vlad Zamfirescu, cel de-al treilea ambasador al campaniei, a văzut îndeaproape ce presupune această afecţiune, atunci când profesorul său de la facultate, Ion Cojar, s-a îmbolnăvit, şi recunoaşte că, la început, nu a ştiut cum să se raporteze la Boala Parkinson şi ce ar putea să facă să îl ajute pe omul pe care îl admira. „M-am implicat în această campanie tocmai pentru că am văzut cu ochii mei ce înseamnă Boala Parkinson pentru un pacient şi ştiu cât de important este să primeşti diagnosticul cât mai devreme, pentru a putea primi tot ajutorul de care este nevoie. Mergeţi la medicul neurolog sau programaţi-vă părinţii la un control!“

În cadrul campaniei vor avea loc şi alte activităţi, de la difuzarea unui mesaj audio informativ înainte de spectacole, la discuţii cu medicul neurolog după anumite reprezentaţii, pe parcursul lunii decembrie.

Semnele bolii Parkinson

Tremorul este cel mai cunoscut simptom al Bolii Parkinson, dar această afecţiune înseamnă mult mai mult: rigiditatea mişcărilor, instabilitatea posturală, tulburări de vorbire şi chiar tulburări cognitive.

Cele mai frecvente semne sunt: simptomele motorii: rigiditatea musculară, tremorul de repaus, lentoarea în efectuarea tuturor mişcărilor, pierderea echilibrului şi a coordonării mişcărilor, mersul şovăitor, atitudinea „îngheţată”.

Printre simptome non-motorii se numără oboseala, tulburările de somn, durerea, dificultăţile la înghiţire, excesul de salivaţie, tulburările urinare, confuzia, depresia, anxietatea, transpiraţiile excesive.

Simptomele variază de la caz la caz şi apar gradual.

Vestea bună este că, dacă urmează recomadările medicului neurolog, pacienţii pot avea o viaţă activă, mulţi ani după stabilirea diagnosticului, iar tratamentele disponibile permit controlul bolii chiar şi în stadiile avansate ale acesteia.

 

 

citeste totul despre: