Autismul ar putea debuta la un copil înaintea naşterii, sugerează un nou studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă americani şi englezi sugerează că schimbările neuniforme din creierul unui făt pot provoca simptome de tulburare a nou-născutului din spectrul autismului (ASD), informează BBC.

Studiul, publicat în revista New England Journal of Medicine de către o echipă de medici americani şi englezi, a analizat ţesutul cerebral post-mortem a 22 de copii, între doi şi 15 ani, diagnosticaţi o parte dintre ei cu autism.

Prin intermediul unor markeri genetici, oamenii de ştiinţă au studiat partea exterioară a creierului, cortexul, pentru a descoperi anomalii.

În cazul copiilor care sufereau de autism, au fost găsite deformaţii ale cortexului în circa 90 la sută din cazuri, comparativ cu 10% în cazul celor care nu aveau autism.

Studiul americanilor şi englezilor subliniază faptul că regiunile din creier predispuse la anomalii, pentru cei care sufereau de autism, vizau proponderent zone implicate în comunicarea socială, emoţională şi de limbaj, ceea ce indică până la urma o dezvoltare a autimsului încă din perioada intrauterină.

Certatatorii de la Universitatea din California menţionează că schimbările neuniforme din creierul unui făt, asociate cu debutul autismului după naştere, demonstrează importanţa identificării timpurie a acestei boli, pentru a minimaliza cât se poate de mult efectele ei.

„Acest studiu ne arată posibilitatea destul de mare ca autismul să fie un proces care apare cu mult timp înainte de naştere”, a declarat medicul Thomas Insel, director al Institutului Naţional de Sănătate Mintală.

„O mai bună înţelegere a dezvoltării creierului, în special în cazul copiilor care suferă de autism, ne ofera posibilitatea să găsim noi modalităţi, mult mai eficiente, de a sprijini cei care suferă de această afecţiune”, a declarat Carol Povey, director al Centrului Naţional de Autism din Albion.


Citeşte şi:

Care sunt substanţele nocive? Numărul chimicalelor care cauzează afecţiuni ale creierului la copii s-a dublat faţă de 2006

În ultimii ani, cazurile copiilor bolnavi de autism, sindromul de hiperactivitate cu deficit de atenţie(ADHD) sau dislexie s-au înmulţit considerabil. Cercetătorii spun că mediul în care cresc tinerii joacă un rol important în această problemă.

Copiii cu autism din Moldova, trimişi la Psihiatrie şi condamnaţi la singurătate

Captivi în propria lume, micuţii care suferă de boala însingurării sunt acceptaţi cu greu printre semenii lor. Părinţii acestora sunt nevoiţi să forţeze uşile imaginare ale societăţii, înţepenite în calea lor, pentru a-i integra în grădiniţe şi şcoli.

Primul centru de diagnoză precoce şi intervenţie timpurie în autism, deschis în Capitală

Primul centru de diagnoză precoce şi intervenţie timpurie în autism din România este inaugurat astăzi, 26 noiembrie, în Bucureşti. 25 de copii cu tulburare de spectru autist vor beneficia zilnic, în mod gratuit, de intervenţie timpurie, iar un număr nelimitat de copii cu vârstele între 1 şi 4 ani vor putea folosi serviciile de diagnosticare, evaluare psihologică şi consiliere oferite de centru.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite