Autismul, o consecinţă a naşterii înainte de termen?

Autismul, o consecinţă a naşterii înainte de termen?

Copiii născuţi prematur sunt expuşi unui risc crescut de autism FOTO: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă de la Kings College din Londra au descoperit că naşterea prematură ar putea altera conectivitatea între diferite părţi ale creierului, aspect care ar putea creşte riscul de autism.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul studiului, cercetărorii au examinat conexiunile specifice din creierul a 66 de copii, dintre care 47 s-au născut prematur, înainte de săptămână a 33-a de gestaţie, şi au descoperit că, în cazul copiilor născuţi prematur, conexiunile cerebrale între talamus şi cortex sunt mai reduse comparative cu cele ale copiilor născuţi la termen.

Potrivit cercetătorilor, mai puţină conectivitate în cortex joacă un rol major în abilităţile cognitive care ar putea fi legate la aceşti copii, mai târziu în viaţă, de o frecvenţă mai mare a dificultăţilor de concentrare şi de relaţionare cu ceilalţi, scrie Agerpres.

 

"Următorul pas în munca noastră este înţelegerea legăturii dintre aceste observaţii şi dificultăţile de învăţare, de concentrare şi de socializare cu care un mare număr dintre aceşti copii se confruntă atunci când cresc", a comentat dr. Hilary Toulmin, de la centrul pentru dezvoltarea creierului din cadrul King's College, principalul autor al studiului.

Datorită tehnologiei imagistice inexistente în urmă cu câţiva ani, acum este posibil să fie observate conexiunile creierului la copii şi să fie măsurată dezvoltarea creierului lor, ceea ce este de natură să ducă la progrese remarcabile în medicină, adaugă specialiştii.

Rezultatele studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările