Copiii mici care ţipă şi lovesc pot da vina pe familie: agresivitatea explicată prin factori genetici, nu doar de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agresivitatea copiilor se explică prin factori genetici, şi mai puţin prin cei de mediu FOTO Shutterstock
Agresivitatea copiilor se explică prin factori genetici, şi mai puţin prin cei de mediu FOTO Shutterstock

Agresivitatea copiilor mici e posibil să se dezvolte ca urmare a moştenirilor genetice, şi nu neapărat ca rezultat al unor factori de mediu, sugerează un nou studiu.

În ultimii 25 de ani se credea că agresivitatea fizică a copiilor se dezvoltă ca rezultat al expunerii lor unor modele agresive, şi din mediul familial, dar şi din mass-media prin filme, emisiuni şi muzică. Însă, un nou studiu efectuat la Universitatea din Montreal, Canada, asupra copiilor mici cu un comportament agresiv a demonstrat că violenţa apare încă din stadiul de bebeluş, fiind foarte accentuată între vârsta de doi şi patru ani, notează „Medical News Today“.

Este foarte clar că există mulţi factori care influenţează dezvoltarea agresiunii. Unul dintre ele, demonstrat în 2013, este şi alimentaţia: mamele care mănâncă nesănătos în timpul sarcinii pot avea copii cu probleme de comportament şi cu o agresivitate crescută.

Studiul canadienilor a fost efectuat pe 667 de perechi de gemeni, şi identici şi asemănători. Părinţii copiilor au fost rugaţi să dea note copiilor privind agresivitatea lor (muşcături, lovituri, şuturi şi bătăile dintre ei) la vârsta de 20, 32 şi 50 de luni. Cercetătorii au comparat apoi comportamentul, mediul şi moştenirea genetică a perechilor de gemeni.

Natura umană versus metodele de creştere

„Factorii genetici au explicat întotdeauna o parte importantă a agresivităţii fizice la copii. Rolul limitat al factorilor de mediu este demonstrat chiar de studiile efectuate pe copiii unici:  multe familii puteau prevedea modul în care se va dezvolta agresivitatea copilului. Rezultatele noastre sugerează că efectul acestor factori de mediu nu este atât de direct pe cât se credea“, explică Eric Lacourse, de la Universitatea din Montreal.

Studiul a descoperit că agresivitatea fizică îşi are apogeul în timpul primilor ani ai copilăriei, dar frecvenţa şi ritmul episoadelor sunt influenţate de o combinaţie de factori genetici şi de mediu. Cercetătorii sunt de părere că genele reprezintă aproape 50% din factorii care contribuie la agresivitatea copiilor.

„Analiza privind implicarea genetică în agresivitatea copiilor a dezvăluit că factorii genetici explică aproape tot, de la tendinţele comportamentale, până la permanenţa sau modificările agresivităţii“, spune Lacourse.

Ce înseamnă acest studiu pentru părinţii unui copil agresiv 

Oamenii care sunt îngrijoraţi de agresivitatea copilului lor nu trebuie să-şi piardă speranţa. Acest studiu nu sugerează că acest comportament violent este permanent din cauza genelor. „Aceste asocieri genetice nu implică faptul că dezvoltarea agresivităţii fizice nu poate fi oprită. Factorii genetici pot lucra împreună, mereu, cu alţi factori, cum ar fi cel de mediu, fapt care poate schimba comportamentul violent“, adaugă Lacourse.

De fapt, studiile pe termen lung în ceea ce priveşte agresivitatea fizică demonstrează că mulţi copii, adolescenţi şi adulţi scapă de acest comportament, învăţând alternative non-violente, conchide „Medical News Today“.


Citeşte şi:

Copilul lăudat nu face faţă presiunii

Părinţii sunt îndemnaţi din toate direcţiile să-şi laude copiii, să-i complimenteze îndeajuns cât cei mici să strălucească încă din copilărie. Dar un studiu recent arată că până şi cuvintele de laudă pot face mai mult rău decât bine, în special în cazul copiilor care au probleme cu încrederea de sine.

Somnul insuficient îi poate transforma pe adolescenţi în delincvenţi

Somnul insuficient poate creşte riscul apariţiei unui comportament antisocial la adolescenţi din cauza efectelor asupra autocontrolului, conform unui nou studiu.

VIDEO Minus 25 de kilograme în 8 luni. Poveştile copiilor care au renunţat la zahăr

Dovada că se poate slăbi spectaculos de mult numai prin „îndreptarea“ alimentaţiei şi prin „detoxifierea“ de zahăr, în emisiunea de astăzi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite