Şapte din 10 persoane au suferit măcar o dată de sindromul „impostorului“. Cum se manifestă acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minunata actriţă Michelle Pfeiffer a declarat că nu crede că este foarte talentată
Minunata actriţă Michelle Pfeiffer a declarat că nu crede că este foarte talentată

Psihologii au diagnosticat o nouă boală care afectează şapte din 10 persoane, potrivit studiilor. Sindromul „impostorului“ se manifestă prin sentimentul inadecvării la o situaţie şi prin teama că ceilalţi vor descoperi acest lucru.

Şapte din 10 persoane suferă de sindromul „impostorului“, potrivit studiilor. Acesta presupune ca persoana în cauză să simtă că nu aparţine cu adevărat unei situaţii sau poziţii sociale şi se teme de faptul că ceilalţi ar putea descoperi acest lucru, scrie pe bolgul său Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Potrivit acestuia,  una din vedetele care a dezvăluit public că este „o impostoare“, este actriţa Kate Winslet, din filmul „Titanic“:„Uneori, când mă trezesc dimineaţa înainte să merg la o filmare mă gândesc că nu pot să fac asta. Sunt o impostoare“, a spus aceasta. La rândul său celebra actriţă Michelle Pfeiffer mărturisea că:: „Încă gândesc că oamenii vor descoperi că nu sunt prea talentată. Nu sunt cu adevărat foarte bună. Este totul o mare farsă“.

Cum se manifestă sindromul

Sindromul se bazează pe un profund sentiment de lipsă de încredere de sine, în valoarea personală şi o stimă de sine scăzută. Coroborat cu o viaţă agitată, aceste sentimente se acutizează, iar persoana care suferă de acest sindrom va avea senzaţia că nimic din tot ceea ce a realizat până acum şi pentru care a primit aprecieri din partea societăţii, nu este important.

„Chiar dacă avem impresia că doar vedetele sunt prinse în acest cerc vicios, de a se considera, la un moment dat impostori, sindromul este la fel de bine răspândit şi în rândul oamenilor care nu se pot bucura de notorietate. Proporţia este relativ mare, aproximativ 70% din oameni vor simţi acest lucru în decursul vieţii, iar cauzele sunt diverse: de la stres, la un şir de acţiuni nereuşite etc. Totuşi, există câteva tehnici foarte eficiente, pe care le cercetăm şi le aplicăm de foarte mult timp pentru a elimina emoţia primordială şi profundă care provoacă această reacţie în lanţ. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 15 ani, există o tehnică pe care am adus-o în România, numită Procesul SleepTalk, în timp ce adulţii pot învăţa să folosească o gamă foarte largă de tehnici şi modalităţi terapeutice şi de dezvoltare personală. Printre aceastea putem enumera Tehnica Resurselor Interioare, Autohipnoza sau Terapia Subliminală”, a explicat Eugen Popa, citat de mediafax.ro.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite