9 semne că te străduieşti prea tare să fii pe placul celorlalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
as

Nevoile de a fi plăcuţi, acceptaţi, validaţi sunt fireşti şi ţin de interacţiunile sănătoase cu cei din jur. Dar ce se întâmplă atunci când te străduieşti prea tare să fii pe placul celorlalţi? Pe scurt, între tine şi un (oricare) altul, îl vei alege pe celălalt, iar o astfel de atitudine atrage frustrare, nefericire, lipsă de autenticitate. Iată cum ne putem recăpăta controlul în relaţii.

Îţi este teamă de dezaprobare

De cele mai multe ori, în spatele strădaniei să fii pe placul celorlalţi se află teama de respingere.

În cele ce urmează voi încerca să surprind situaţiile în care a-ţi dori să fii pe placul celor din jur nu face parte din gândurile bune şi sănătoase pe care şi eu şi tu le avem când interacţionăm cu o altă persoană, ci din acele situaţii în care suntem gata să renunţăm la cine suntem, ce gândim, la ceea ce ne ţine în echilibru, dacă acestea intră în conflict cu altcineva şi riscăm dezaprobarea.

Da, se poate ca în urma eforturilor noastre de a fi pe plac să primim validările şi confirmările de care avem, aparent, atâta nevoie, dar se poate şi să nu primim acceptarea mult râvnită!

Ceea ce ne aduce dezechilibru interior sunt efectele acestor atitudini şi comportamente pe care suntem gata să le avem – scăderea stimei de sine şi întărirea vocii criticului interior.

Iată câteva indicii că ceea ce simţi sau faci ignoră ceea ce este important pentru tine şi te aduce sau te menţine într-o poziţie vulnerabilă în relaţii.

Oferi ajutor în exces

Încerci să repari şi să rezolvi problemele tuturor celor cu care interacţionezi – te macină să vezi că cel de lângă tine este supărat, rănit sau că se simte inconfortabil?

Nu aştepţi să vezi dacă ţi se cere ajutorul, care este nevoia celuilalt de fapt, sau dacă este necesară trecerea unei anumite perioade de timp care să vindece.

Nici nu dai o şansă reală persoanei să încerce să descopere singură o soluţie pentru că tu încerci mereu să fii util, să fii pe placul celorlalţi. În spatele acestor impulsuri de a oferi constant ajutor pot sta mai multe lucruri.

Poate exista credinţa că acesta este rolul tău în relaţie şi doar astfel devii demn de atenţie sau iubire. Se poate regăsi inclusiv teama ta ca cel de la care aştepţi validarea şi iubirea să nu aibă o problemă suficient de mare încât să nu se mai poată îngriji de tine şi de ceea ce ai tu nevoie.

Eşti disponibil constant

Nu poţi spune «nu», îţi este teamă de conflict şi aproape niciodată nu te simţi pregătit de o confruntare?

Faci acest lucru din convingerea că este necesar să fii pe placul celorlalţi mereu. Preferi să găseşti mereu o soluţie de compromis şi să laşi la urmă (sau poate nici măcar acolo) ceea ce ai tu nevoie să obţii dintr-o situaţie care poate fi şi conflictuală.

În spatele acestor renunţări la obiectivele tale poate sta o asertivitate scăzută de pe urma lipsei de încredere în forţele proprii, sau o neputinţă de a-ţi apăra punctul de vedere din cauza riscului de a fi respins şi judecat pentru îndrăzneala ta. Un alt motiv mai poate fi credinţa ta intimă că dacă spui «da» cât mai mult, vei fi acceptat şi plăcut de toată lumea.

Îţi e teamă de critică

Eşti sensibil la critică şi nu suporţi ca cineva să fie supărat pe tine – îţi este greu să susţii intern faptul că cineva nu este mulţumit de tine pentru că nu reuşeşti să diferenţiezi între ceea ce este obiectiv şi ţine de situaţie sau context şi ceea este subiectiv şi tine strict de ce consideră celălalt, fără ca acest lucru să fie de pus neapărat în legătură directă cu tine.

Pe scurt, iei lucrurile personal şi te consideri răspunzător de starea de spirit a celorlalţi.

Când încerci mereu să fii pe placul celorlalţi este prioritară pentru tine obţinerea validării şi acceptării de la cel de lângă tine pentru a te putea simţi bine şi menţine starea de linişte interioară.

Este adevărat că toţi ne simţim bine atunci când primim un compliment sau când ni se spune că am făcut o treabă bună, dar de aici şi până la a nu ne mai recunoaşte valoarea personală dacă nu primim aceste validări este cale lungă.

Îţi ceri multe scuze

Îţi ceri scuze foarte des şi din orice? Să arăţi celui căruia i-ai greşit că îţi pare rău şi să încerci să repari sau să micşorezi consecinţele este binevenit în orice relaţie, însă dacă îţi ceri scuze tuturor şi din orice motive, cu atât mai mult cu cât nu eşti responsabil de cele întâmplate, poate fi un semn că nu te simţi confortabil cu tine.

Este o dovadă că dorind să fii pe placul celorlalţi renunţi la tine şi preiei şi responsabilităţile altuia. Astfel, te încarci cu sentimente de vină de la cel mai mic conflict şi te distanţezi de nevoile tale.

Continurea articolului, aici

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite