10 efecte magice ale muzicii, probate ştiinţific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzica bună poate transforma o zi obişnuită în ceva magic, chiar spiritual FOTO Shutterstock
Muzica bună poate transforma o zi obişnuită în ceva magic, chiar spiritual FOTO Shutterstock

Fiecare fan al muzicii cunoaşte puterea extraordinară pe care aceasta o poate avea asupra stării emoţionale. Un articol publicat de un psiholog american pune în evidenţă o serie de beneficii extraoridinare pe care le are muzica asupra noastră

Muzica bună poate transforma o zi obişnuită în ceva magic, chiar spiritual. Aceasta poate aduce consolare, eliberare, dar şi un plus de energie. 

Dar influenţa muzicii nu se opreşete aici. Potrivit unui articol al psihologului Jeremy Dean, publicat de The Mind Unleashed, sunetele muzicale ne modelează chiar de la codul nostru genetic, schimbându-ne gândurile şi corpurile, precum şi modul în care realţionăm în grupuri.

1. ÎMBUNĂTĂŢEŞTE IQ VERBAL

Practicarea pianului, de exemplu, nu îmbunătăţeşte doar abilităţile muzicale, ci şi aptitudinile vizuale şi verbale. Un studiu din 2008, desfăşurat pe un grup de copii cu vârste cuprinse între 8-11 ani care urmau cursuri de pian, a relevat că aceştia au dezvoltat un IQ verbal mai mare şi aveau abilităţi vizuale superioare în comparaţie cu semenii lor care nu aveau pregătire muzicală. Acest studiu a demonstrat că a învăţa să cânţi la un instrument muzical nu aduce numai statisfacţii artistice, dar şi beneficii din punct de vedere congnitiv şi vizual.

2. NE DESCHIDE

Ai simţit vreodată fiori reci care-ţi urcă pe şira spinării în timp ce asculţi muzică? Potrivit unui studiu realizat în 2010 de cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord, SUA, peste 90% dintre noi am trăit acest tip de experienţă. Intensitatea acestora ţine însă foarte mult de personalitatea ta. Oamenii care au punctat o dezvoltare importantă într-una din cele cinci dimensiuni ale personalităţii numită „deschidere spre experienţă” sunt susceptibili de a simţi aceşti fiori în timp ce ascultă meledii care-i încântă foarte mult. Studiul a relevat că persoanele cu un grad mai mare de deschidere spre experienţe erau mai înclinate să practice un instrument muzical şi dădeau mai multă importanţă muzicii în viaţa lor.


3. ASCULTAREA ACTIVĂ ADUCE FERICIREA

Dacă nu te numeri printre persoanele care simt fiorii muzicii, poate ar trebui să depui puţin efort. Un studiu recent contrazice vechiul sfat potrivit căruia „încercarea de a te strădui să fii fericit este inutilă”. În cadrul cercetări finlandeze, desfasurată în 2013 de specialiştii din cadrul Universităţii Jyväskylä, participanţii care au ascultat muzica lui Aaron Copland, în timp ce încercau să se simtă fericiţi, au reuşit sa-si ridice starea de spirit considerabil în comparatie cu cei care au asculat muzica acestuia într-un mod pasiv. Acest lucru sugerează că angajamentul activ în timp ce ascultăm muzica ne umple de energie pozitivă şi ne ridică moralul.


4. NE ADUCE ÎMPREUNĂ

Muzica este de multe ori o activitate socială, care aduce oamenii împreună. Un studiu realizat pe aproape 1.000 de elevi de origine finlandeză care luau parte la cursuri de muzică extinse a demonstrat acest lucru. Aceştia au raportat o creştere a satisfacţiei pe care o au în timpul orelor şi aproape în orice alt domeniu al vieţii.


5. TRATEAZĂ INIMA

... sau cel puţin ne poate ajuta să eliminăm stresul şi anxietatea asociată cu tratamentul pentru bolile coronariene. O revizuire a 23 de studii care cuprinde aproape 1.500 de pacienţi a scos la inveală faptul că ascultarea muzicii a redus ritmul cardiac, tensiune arterială şi anxietatea la pacienţii cu boli de inimă.

6. MUZICA TRISTĂ ALINĂ

Managementul emoţional este unul dintre principalele motive pentru care oamenii iubesc muzica. Toţi melomanii ştiu că muzica poate avea un efect benefăcător asupra stării de spirit. În unele circumstanţe însă, starea de spirit poate fi îmbunătăţită şi ca urmare a ascultării unor melodii triste. De ce? Potrivit unui studiu condus cercetătorii japonezi, muzica tristă este plăcută deoarece crează un amestec interesant de emoţii: câteva negative, câteva pozitive. În mod curios, noi percepem emoţiile negative pe care ni le transmite muzica, dar nu le trăim atât de puternic.


7. NE FACE SĂ VEDEM CHIPURI FERICITE

În mod cert, muzica te poate face să te simţi diferit. Ba mai mult, ea te poate face să vezi diferit.  Doar 15 secunde de ascultat muzică poate schimba modul în care judecăm emoţiile de pe chipul altor persoane. Un studiu semnat de Nidhya Logeswaran de la Univeristatea din Londra (2009) a arătat că persoanele care ascultă muzică proiectează starea de spirit în care se află, în concordanţă cu muzica pe care o ascultă, pe feţele altor oameni.

8. O VEDEM ÎN CULORI

Muzica-i face pe oameni să se gândească la anumite culori, în funcţie de conţinutul emoţional. În diferite culturi, oamenii au asociat diferite genuri de muzică cu anumite culori. Genurile mizicale care emană fericire sunt „văzute” în culori vii, în timp piesele mai triste – în culori mai închise. 


9. RESTABILEŞTE FUNCŢIA VIZUALĂ

În cazul a 60% dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, ariile creierului responsabile de vedere sunt afectate. Din acest motiv, pacientul pierde capacitatea de conştientizare a obiectelor de pe partea opusă părţii deteriorate a creierului. Studiile au demonstrat însă că, atunci când pacienţii au ascultat muzica lor preferată, o mare parte a atenţiei lor vizuale a fost recăpătată. Prin urmare, muzica poate fi un instrument important în terapiile de reabilitare a pacienţilor care au avut un accident vascular cerebral.


10. BEBELUŞII SE NASC SĂ DANSEZE
Bebeluşii cu vârste de până la cinci luni răspund într-un mod ritmic atunci când aud muzica şi par să fie mult mai interesaţi de aceasta decât de formele conveţionale de comunicare. În cadul unui studiu american din 2010, micuţii observaţi au dansat spontan pe toate tipurile de muzică şi au zâmbit mai mult, atunci când auzeau o melodie de mai multe ori.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite