Ziua Mondială a Prematurităţii: 9% din copiii născuţi în România vin pe lume înainte de termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ unu din zece copii din Europa se naşte înainte de termen Foto Asociaţia Unu şi Unu
Aproximativ unu din zece copii din Europa se naşte înainte de termen Foto Asociaţia Unu şi Unu

Aproximativ o jumătate de milion de copii sunt născuţi prematur în Europa în fiecare an, ceea ce înseamnă aproximativ unu din zece copii. În România rata prematurităţii este de 9%, aproape dublă faţă de unele ţări din Europa de Vest.

Prematuritatea şi o greutate mică la naştere sunt principalele cauze, de cele mai mutle ori prevenibile, ale decesul infantil şi morbidităţii din întreaga lume.  În medie, decesele neonatale reprezintă 63% din totalul deceselor la copiii sub 5 ani.

La nivel european, prematuritatea variază între 5.9% şi 14.7%, în ţara noastră acestă cifră oscilând în jurl valorii de 9%. 

Astfel, copii prematuri reprezintă cea mai mare populaţie a pacienţilor copii din Europa, informează Asociaţia „Unu şi unu“.

Principalele complicaţii

Bebeluşii prematuri au un risc mai ridicat în a dezvolta complicaţii de sănătate pe termn scurt şi lung şi boli cronice, acestea având un impact în dezvoltarea lor, capacitatea de a lucra ulterior în viaţă şi cursul vieţii în general.

Printre aceste complicaţii, cele mai frecvente sunt: paralizia cerebrală,dizabilităţi senzoriale şi motorii, infecţiilee, bolile respiratorii sau cronice, precum astm, diabet, boli cardiovasculare, dar şi tulburările de comportament şi de învaţare.

În multe cazuri, copii prematuri cât şi familiile acestora trebuie să coopereze cu provocările fizice, psihologice, emoţionale şi financiare, reprezentând o greutate considerabilă asupra sistemelor noastre de îngrijire medicală şi societăţilor mai mari.

Factorii de risc pentru naşterea prematură

În aproximativ jumătate din cazurile de naştere prematură, cauza exactă a naşterii timpurii rămâne necunoscută. Totuşi, a fost identificat un număr de factori de risc care pot creşte semnificativ riscurile de a naşte prematur. Dintre cei ce ţin de stilul de viaţă, un impact major au fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, nivelul ridicat de stres şi orele prelungite de muncă, lipsa îngrijirii prenatale şi a sprijinului social. La captilului factorilor de risc asociaţi prematurităţii se remarcă şi hipertensiunea, diabetul, obezitatea şi infecţiile tractului urinar şi vaginal. 

Clădiri colorate în violet

Pentru a celebra această zi dedicată Prematruităţii, Asociaţia „Unu şi Unu“, afiliată la The European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), anunţă iluminarea în violet a unor clădiri de prestigiu din Bucureşti şi Iaşi în seara de 17 noiembrie. 

Astfel, în Bucureşti lumina violet va colora Palatul Parlamentului, clădirea Guvernului,  clădirile de birouri Lakeview şi Skytower, iar în Iaşi Maternitatea „Cuza-Voda”, clădirea Primăriei, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” şi Universitatea „Cuza-Voda”.

Oamenii sunt ivitaţi să-şi facă poze (selfiuri) în faţa clădirilor iluminate şi să le posteze apoi pe reţelele de socializare, folosind #voceaprematurilor #WPD2014, sau să distribuie fotografiile cu aceste clădiri iluminate pe  https://www.facebook.com/pages/Micolino-comunitatea-părinţilor-cu-gemeni-prematuri-şi-copii-frumoşi/224054857726889 pentru a le ajuta să călătorească în jurul lumii şi pentru a aşeza România pe harta ţărilor care susţin lupta împotrivă prematuritatii.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite