Ziaristii, medicii, pompierii - "prajiti" de stres

Cele mai stresante profesii sunt acelea in care persoanele intra in contact direct cu situatii de dezastru sau de catastrofa, ne spune dr. Alexandru Trifan, medic psihiatru. La fel de stresante sunt

Cele mai stresante profesii sunt acelea in care persoanele intra in contact direct cu situatii de dezastru sau de catastrofa, ne spune dr. Alexandru Trifan, medic psihiatru. La fel de stresante sunt situatiile dilematice. "Dilema traumatizanta duce la o situatie de stres, deoarece persoana respectiva este pusa sa aleaga intre doua variante, fiecare cu consecintele ei. Astfel de profesii sunt cele de medic, ziarist, militari, pompieri, politisti, salvatori si, in general, cei care intervin in situatii de catastrofe, razboi etc.", ne-a explicat dr. Trifan. Tot din cauza expunerii la situatii dramatice, poate aparea la salvatori sindromul de "prajire" (burn-out). "Victimizarea in catastrofe este diferita. S-a facut si o clasificare, dupa evenimentele din SUA din 11 septembrie 2001. Astfel, supravietuitorii de gradul I sunt persoanele expuse total la evenimentul neasteptat. Supravietuitorii de gradul II sunt rudele victimelor, iar cei de gradul III - membrii echipelor de salvare" a mai spus dr. Alexandru Trifan. Medicul psihiatru a adaugat ca "angoasa si panica sunt urmate de tristete si depresie, in intensitati variate. Incapacitatea de acceptare a disparitiei turnurilor gemene din New York a condus la un spectru larg de tulburari mintale, de la unele minim sesizabile la tulburari psiho-patologice. La salvatorii de la fata locului s-a manifestat sindromul "burnout". Acestia au intrat in contact direct cu privelisti ingrozitoare". Chiar daca politistii, pompierii, echipele de pe salvare sunt obisnuiti cu astfel de situatii, multiplicarea de cateva zeci sau sute de ori nu putea ramane fara consecinte. "Nimeni nu este imun la evenimentele devastatoare. La aceasta s-au adaugat oboseala si devotamentul in indeplinirea misiunii, care s-au transferat in obstinatie irationala. Incapatanarea pompierilor de a-si continua munca a nascut proteste violente atunci cand li s-a cerut sa paraseasca ruinele de la World Trade Center. Pentru a se evita manifestarile severe, s-au organizat schimburi bine stabilite, iar la iesirea din tura, pompierii trebuiau sa prezinte rapoarte detaliate despre ceea ce au facut", a mai spus dr. Alexandru Trifan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările