Zece simptome care pot anunţa cancere

Zece
simptome care pot anunţa cancere

Balonarea şi durerile de burtă permanente pot anunţa o boală gravă

Oboseala, tusea, balonarea sau modificările intervenite la nivelul pielii sunt doar câteva simptome care ar putea anunţa boli grave. Specialiştii ne îndeamnă să ne cunoaştem corpul şi să fim atenţi la schimbările mari sau mici.

Ştiri pe aceeaşi temă

1.Modificări la nivelul pielii. O aluniţă nou ieşiţă sau una care şi-a schimbat forma, culoarea sau mărimea poate anunţa un cancer de piele. Un alt semn poate fi o pată care nu seamănă cu nimic altceva de pe suprafaţa pielii. Dacă observaţi aşa ceva, mergeţi la medicul dermatolog pentru un control şi, eventual, o biopsie care să confirme sau să infirme existenţa celulelor canceroase, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

2.Tuse persistentă şi supărătoare. Dacă nu sunteţi fumător, sunt riscuri mici să apară tusea persistentă ca semn al cancerului. De obicei, tusea apare dacă punem picături în nas, avem astm, suferim de reflex gastroesofagian sau avem vreo infecţie. Dar, dacă această tuse persistă şi mai mult decât atât este însoţită şi de sângerări - în condiţiile în care sunteţi şi fumător - mergeţi la medic pentru un test de mucus din plămâni şi o radiografie.

3.Modificări la nivelul sânilor. Multe dintre schimbările intervenite la nivelul sânilor nu sunt cancer. Cu toate acestea, este important, să comunicaţi doctorului despre ele. Nodulii, modificările areolei mamare, scurgerile la nivelul sfârcurilor, roşeaţa, mâncărimea sau durerea trebuie investigate medical.

 4.Balonarea. Puteţi avea un sentiment de abdomen umflat din pricina dietei sau chiar a stresului. Dar, dacă balonarea este însoţită de oboseală, pierderea în greutate, dureri de spate este nevoie de o consultaţie. Balonarea frecventă în cazul femeilor poate fi un semn al cancerului ovarian.

5.Dificultăţi la urinare. Bărbaţii pot avea probleme la urinare pe măsura înaintării în vârstă de tipul nevoii de a merge mai des la toaletă, pierderi incontrolabile, vezică slabă. De regulă, acestea sunt semne ale creşterii în dimensiuni a prostatei, dar poate fi vorba şi de un cancer al prostatei. Mergeţi la medic pentru un examen medical şi un test PSA.

6.Ganglioni inflamaţi. Avem astfel de mici glande la nivelul gâtului, axilelor şi în alte locuri din corp. De cele mai multe ori, atunci când sunt inflamaţi e semn că organismul se luptă cu o infecţie existentă, de genul răcelii sau a gâtului înroşit. Anumite tipuri de cancere precum limfoamele sau leucemia pot determina şi ele inflamarea acestor glande.

7.Sânge în toaletă. Dacă observaţi un astfel de lucru după ce mergeţi la baie, recomandarea este să discutaţi cu medicul. Sângele în scaun poate proveni de la hemoroizi, dar pot fi şi un semn al cancerului de colon. Sângele în urină poate indica o infecţie la nivelul tractului urinar, dar şi un cancer de rinichi sau de vezică. Totodată, sângerările între menstre pot fi semnul unot tumori benigne, de tipul fibroamelor uterine, dar pot anunţa şi un cancer cervical sau vaginal.

8.Modificarea testiculelor. Inflamaţiile sau nodulii la nivelul acestor organe trebuie examinate de urgenţă de medicul de specialitate. Un nodul nedureros este, de multe ori, un semn de cancer testicular.

9. Dificultăţi la înghiţire. Răceala, refluxul gastroesofagian şi chiar unele medicamente ne pot provoca dificultăţi de înghiţire din când în când. Dacă nu trec de la sine sau cu antiacide gastrice mergeţi la medic pentru o exeminare, întrucât poate fi vorba despre un cancer la gât sau la esofag. Petele albe sau roşii la nivelul gurii pot anunţa şi ele un cancer oral.

10. Oboseala. Multe lucruri ne pot face să ne simţim obosiţi şi cele mai multe nu sunt semn de cancer. Însă, lipsa de energie poate fi un indiciu incipient în unele tipuri de cancere cum este, de exemplu, leucemia. Unele tipuri de cancere de colon şi de stomac pot determina sângerări pe care nu le putem vedea, fapt care ne poate face să ne simţim obosiţi. Dacă suntem obosiţi tot timpul sau pierdem în greutate fără motiv, atunci ar trebui să consultăm neapărat medicul.

 

 

citeste totul despre: