Zece cauze mai puţin cunoscute ale durerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şlapii suprasolicită tendoanele FOTO Shutterstock
Şlapii suprasolicită tendoanele FOTO Shutterstock

Probabil nu te-ai gândit niciodată că ceaşca de cafea de dimineaţă sau perna ta confortabilă ar putea fi sursa durerilor tale. Dar în timp ce anumite stări de disconfort devin mai pronunţate odată cu înaintarea în vârstă, durerea poate fi declanşată şi de obiceiurile ori de stilul de viaţă aparent sănătos.

Publicaţia britanică „iVillage“ a identificat zece dintre cele mai surprinzătoare cauze ale durerilor noastre.

1. Cofeină

Dureri de cap                                                                     

De ce? Dacă bei în mod regulat ceai sau cafea, rişti să ai dureri de cap dacă sari peste acest obicei sau dacă amâni momentul savuros. Alte persoane au dureri de cap dacă beau prea multă cafea, dar pragul de rezistenţă la cofeină variază de la persoană la persoană.
Cum să eviţi? Bea cafea sau ceai în baza unui program regulat şi nu consuma mai mult decât cantitatea cu care te-ai obişnuit.

2. Weekend-urile

Cum să eviţi? Durerile de cap pot fi evitate având şi în weekend-uri aceeaşi rutină de dimineaţă ca în timpul săptămânii. Dacă suferi de migrene, încearcă să mergi la culcare şi să te trezeşti la aceeaşi oră, în fiecare zi.  

3. Medicamentele contra durerilor

Dureri de cap
De ce? Dacă iei medicamente pentru durerile de cap mai mult de două zile pe săptămână, timp de câteva săptămâni sau luni la rând, există riscul ca durerile de cap să revină, spune Brian Grosberg, de la Centrul Montefiore pentru Dureri de Cap din New York. Vei observa că durerea de cap se întoarce mai intens şi mai frecvent când efectul medicamentulului dispare.

Cum să eviţi: Monitorizează cât de des iei medicamente, asigură-te că nu depăşeşti limita de două ori pe săptămână şi vorbeşte cu medicul tău dacă ai dureri de cap frecvente.

4. Perna

image

Dureri de gât
De ce? Nu s-au făcut multe cercetări asupra pernelor, dar păstrând capul şi gâtul într-o poziţie neutră (adică aliniat cu coloana vertebrală) în timpul somnului, ar trebui să te ajute să nu îţi ţii gâtul încordat. De exemplu, dacă dormi pe spate şi foloseşti mai mult de o pernă, probabil îţi înclini gâtul înainte.
Cum să eviţi? Încearcă diferite perne pentru a găsi una sau o combinaţie de perne care îţi ţin capul şi coloana vertebrală cât mai aliniate posibil. Poţi încerca, de asemenea, o pernă cervicală.

5. Şlapii

Dureri de picioare
De ce? Pentru că nu oferă susţinere tendoanelor şi scobiturii piciorului, ceea ce duce la suprasolicitarea acestor părţi ale corpului. Astfel iau naştere dureri de călcâi, dar pot fi afectaţi şi genunchii ori şoldurile.

Cum să eviţi? Încalţă-te cu şlapi numai la piscină sau pe plajă, iar în rest optează pentru un pantof cu toc de sprijin.
 

6. Reflux gastroesofagian

Dureri de gât
De ce? Având reflux gastroesofagian îţi expui gâtul la acidul iritant din stomac. Dacă boala se manifestă pe timp de noapte, se poate explica de ce dimineaţa te doare gâtul.   
Cum să eviţi? Pentru a preveni această problemă, renunţă la alimentele grase, la cafea, ceai, ciocolată, băuturi carbogazoase şi la alcool. Mănâncă mai des şi nu te hrăni cu două-trei ore înainte de culcare.

7. Şederea prelungită pe scaun

durere spate

Dureri în regiunea lombară
De ce? Sedentarismul este extrem de dăunător pentru partea inferioară a spatelui tău. Când stai pe scaun, asupra discurilor coloanei vertebrale este exercitată o presiune suplimentară. De-a lungul timpului, muşchii pot deveni slabi şi presiunea de pe discuri poate creşte.
Cum să eviţi? Făcând mişcare cel puţin o dată sau de două ori pe oră atunci când te afli într-o situaţie care necesită şederea prelungită. Plimbă-te pentru un minut şi întinde-ţi spatele.

8. Genţi grele

Dureri de spate
De ce? Dacă porţi o geantă grea pe umăr în mod regulat, se pot crea dezechilibre ale muşchilor spatelui, deoarece este pus prea mult stres doar pe o parte a corpului.
Cum să eviţi? Scoate din geanta ta toate obiectele care nu îţi sunt necesare şi schimbă frecvent umărul atunci când transporţi geanta pentru perioade lungi de timp. Sau poţi opta pentru un rucsac.

9. Obezitate

Dureri în tot corpul, mai ales de la talie în jos.
De ce? Dacă eşti supraponderal sau obez pui un stres suplimentar pe picioare, genunchi şi spate. De fapt, în timp ce mergi, picioarele preiau o forţă care însumează o dată şi jumătate din greutatea corpului tău. Deci, dacă ai multe kilograme în plus, forţa este multiplicată şi poate duce la durere în călcâi şi la o creştere a riscului de osteoartrită la genunchi şi la şolduri.
Cum să eviţi? Dacă eşti supraponderal şi ai dureri, cel mai bine este să slăbeşti câteva kilograme, ceea ce poate ajuta la ameliorarea disconfortului tău. Un studiu a constatat că persoanele supraponderale şi obeze, cu osteoartrită la genunchi, care au pierdut mai puţin de 6% din greutatea corpului lor cu ajutorul exerciţiilor şi a dietei, au observat o reducere cu 30% a durerilor.

10. Stres sau depresie

Dureri în întregul corp
De ce? Studiile de imagistică cerebrală au arătat că există o relaţie complexă între neurotransmiţătorii stării de spirit, cum ar fi serotonina şi noradrenalina, şi modul în care creierul procesează durerea. Când eşti deprimat, ai tendinţa să fii mai sensibil la durere, şi oamenii care sunt anxioşi tind să aibă mai multă tensiune musculară, care poate agrava durerea. De asemenea, tulburările de dispoziţie perturbă de cele mai multe ori somnul.
Cum să eviţi? Dacă suferi de dureri cronice, studiile arată că starea ta se va îmbunătăţi dacă ai grijă de sănătatea ta emoţională. Poţi încerca tehnici de detensionare, cum ar fi meditaţia sau rugăciunea, mergi la un terapeut sau ia medicamente în cazul în care depresia este severă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite