Xilina, anestezicul local cel mai folosit

Xilina, anestezicul local cel mai folosit

Xilina este un anestezic folosit des în procedurile stomatologice

Injecţiile dureroase şi intervenţiile chirurgicale la nivelul mucoaselor sunt doar două exemple de situaţii în care se recomandă folosirea acestui anestezic cu acţiune rapidă.

Este un anestezic local, disponibil sub formă de soluţie, foarte versatil, pentru că poate fi utilizat la toate tipurile de anestezie locală, de la cea superficială, precum aceea a mucoaselor, la cele de infiltraţie epidurală, caudală şi spinală, care amorţesc partea de jos a corpului.

Instalarea efectului anestezic al xilinei se face rapid, iar durata medie de acţiune este între 60 şi 120 de minute. Dacă se adaugă în soluţia pentru anestezie şi un vasoconstrictor, instalarea efectului este întârziată şi durata de acţiune a xilinei creşte, iar absorbţia în circulaţia sanguină la locul injectării este încetinită.

Corectează ritmul inimii

Pe lângă efectul anestezic, xilina este şi un antiaritmic utilizat în tratamentul tulburărilor de ritm ale cordului, pentru că reglează contracţia ventriculară. Mai exact, xilina este indicată în extrasistole şi tahicardii ventriculare şi în aritmii asociate infarctului miocardic.

În plus, ea poate fi folosită în resuscitarea cardiopulmonară, dacă pacientul nu răspunde la şocuri electrice şi la injectarea de adrenalină. Reacţiile adverse sunt minime, la fel şi contraindicaţiile. Totuşi, pot apărea convulsii, în cazuri excepţionale.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga Şeful Catedrei de Farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila"

Xilina se administrează de către medic, pentru a amorţi fie terminaţiile nervoase (anestezia superficială), fie rădăcinile unui nerv (anestezia locală profundă), fie o parte a corpului, prin injectarea în coloana vertebrală (în cazul rahianesteziilor).

Pot folosi acest anestezic şi persoanele cu dureri dentare puternice, fără să prezinte pericole.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: